Ек. Захариева: Редно е новият президент да поеме отговорност за служебния кабинет

Предложенията на ДПС и ПФ в рамките на този парламент да се направи кабинет и без да се минава през служебно правителство, да се отиде на избори - е неосъществимо по Конституция

Решение на президента е на кого да връчи третия мандат. Двете най-големи групи вече обявиха, че няма да участват в кабинет, така че който и да вземе третия мандат, едва ли би съставил правителство, заяви министърът в оставка Екатерина Захариева по БНТ .

"Предложенията на ДПС и ПФ да се направи кабинет в рамките на този парламент и без да се минава през служебно правителство, да се отиде на избори, е неосъществимо по Конституция - няма такава хипотеза! Редно е новият президент да поеме отговорност за служебния кабинет, след като Плевнелиев няма правомощия да насрочи избори".

Министърът на правосъдието в оставка коментира и позицията на БСП, след оставката на кабинета: "Не виждам защо БСП не иска да поеме отговорност и да участва в съставянето на служебния кабинет,  нали искат да управляват".

Относно Бюджет 2017, Екатерина Захариева заяви: "Бюджетът беше приет с подкрепата само на ПП ГЕРБ и РБ. Ако кворумът беше висок, бюджетът не би бил приет. Направиха го така, за да могат да вкарват предложения преди второ четене. Гласуването на първо четене на бюджета показа, че в рамките на този парламент може да има друг кабинет, но без участието на ГЕРБ и РБ - всички останали заедно имат мнозинство за да управляват".

Във връзка с разпитите на министри от кабинета в оставка в прокуратурата, заради бартер на ваксини с Турция, министър Захариева коментира: "Не бях разпитвана, защото не съм била министър, когато е взето решението за ваксините. Работа на прокуратурата е да разследва престъпления и тя може да повдига обвинения и на министри, но според мен беше малко излишно викането на всички министри, за да ги попитат дали са положили подписите си. Правителството е в оставка, но ние все още изпълняваме своите функции и не сме бивши министри. Работим всеки ден и това е отговорното поведение, а не да казваш преди избори, че искаш властта, а след избори да бягаш от отговорност. Важното е прокуратурата да направи обективно разследване, а не в кой момент е повдигнато обвинението - дали е преди избори, или след".

Правосъдният министър сподели, че това правителство е свършило много работа в съдебната система: "Много неща свърши това правителство, но промяната в съдебната система не е само в наши ръце. Работа на правосъдния министър е да предложи законови промени и ние го направихме - с това мога да се гордея. Изготвихме 13 закона за 11 месеца, съжалявам само, че някои от тях няма да бъдат приети до края на това Народно събрание. Законът за съдебната власт променя много неща, да видим сега в съдебната власт как ще го прилагат. Трябва време, за да се видят резултатите от реформата. От някои хора в системата усетих подкрепа, от други съпротива. Най-важното е как ще бъдат прилагани законите, които ние изготвихме и приехме", каза в заключение Екатерина Захариева.