Костадин Марков: Много хора няма да понесат поредно разцепление в десницата

Новият проект на Радан Кънев няма потенциал

Лично аз скочих още на първото внасяне в парламента, бях единственият депутат в Реформаторския блок, който гласува против мажоритарния избори и начина, по който бяха формулирани въпросите в референдума. Но след като вече имаш произнасяне на суверена, на народа, тук трябва да се замислиш - очевидно хората ти казват в огромен процент: "Променете
нещо". Това каза в телевизия Bulgaria ON AIR народният представител от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС, Костадин Марков.

"Мнението на СДС е, че трябва да се направят промени - не в пълна мажоритарна система тип Англия, каквато се предлага в референдума. Може би нещо смесено - тип германската, разбира се с някои промени, защото там не е фиксиран броят на депутатите", коментира още Марков, относно предложеното в референдума мажоритарно гласуване в два тура.
По думите му, ако все пак парламентът гласува приемането на мажоритарната система, партиите, които ще влязат с мнозинство в НС ще са ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Няма как очакванията на хората да се сбъднат, този мажоритарен избор не променя системата. Но ще си изпием горчивата чаша, щом така са казали,
ще променяме". Ако искаш да промениш системата, трябва повече време за този парламент.
Ако не искаш да се съобразиш – правиш служебно правителство и избори по старата система. И при двата варианта, Бойко Борисов и ГЕРБ са в ситуация „win-win“.
Според Марков, субсидията трябва да се намали, щом това дразни хората. Но да стане 0 или 1 лев, не е полезно за политическата система. Заместник-председателят на СДС призна, че положението в автентичната десница никак не е розово. Много хора няма да понесат това поредно разцепление в десницата, заяви Костадин Марков.

Радан понесе тежък удар на местните избори – ДСБ бяха 3-ти по резултат в РБ. На Кънев му е ясно, че са в лоша позиция за парламентарните избори и за местата в листите. Правейки нов проект, те вече могат да кажат – ние сме нов субект и претендираме за половината  от местата, когато преговарят с РБ. Новият  проект на Радан Кънев няма потенциал.  Те са
креативни в деструктивността, бутикова опозиция. При тях има страхотни политици, но искат по - радикално и бързо да се случат нещата. Ние, ДСБ, СДС и ДБГ, нямаме различия  по програмата, а по механизмите и технологията за изпълнението й.

СДС и РБ ще подкрепят бюджета във вида, в който е внесен в МС, не защото нямаме предложения, а защото има опасност от запалване на популистки идеи между двете четения, които няма как да се осъществят, подчерта Костадин Марков.

На президентските избори хората не казаха - управлението е лошо и искаме смяна на правителството, напротив - 60 процента не желаят такава смяна. Но Борисов реши да изпълни стратегията на ГЕРБ, а не да мисли за държавата. Така се придаде повече важност на БСП, отколкото е реалната. БСП нямат някакъв сериозен тласък, просто ГЕРБ имаха по-неподходящ
кандидат, заяви Марков.