Борисов: Част от мигрантите ще бъдат изведени от центъра в Харманли (снимки)

Главният организатор на снощните бунтове е бил разпознат от камерите и е задържан

В рамките а 24 часа премиерът в оставка Бойко Борисов два пъти посети бежанския център в Харманли след размириците. Той раздели на два типа хората и подходът към тях ще бъде различен: тези, които бягат от войната в Сирия, и други, които търсят друг тип живот, но не са склонни да се съобразяват с правилата. Последните ще бъдат изведени от центъра в Харманли, както и от останалите центрове,за да бъдат настанени в бивши казарми и застави, които се намират под границата.

Що се отнася до центъра в Харманли, където има между 3000-3500 души, около 1000 от тях трябва да бъдат преместени във фургони на самата граница. До този четвъртък ще бъдат завършени всички съоръжения по изолирането на мигрантите, които не искат да спазват правилата. Главният организатор на снощните бунтове е бил разпознат от камерите и е задържан. Той е с криминално минало. Бил е задържан веднъж в Германия за разпространение на наркотици, лежал е в затвора, експулсиран е оттам и е дошъл тук преди 4 месеца. Той ще бъде незабавно изведен от страната.

Премиерът се срещна с мигрантите. Разговарял е със сирийци, които са изразили своите благодарности и са посочили, че българските власти се държат много добре с тях, осигуряват храна, вода и дрехи. "Те ме информираха, че снощи други обитатели на лагера от афганистански произход са ги убеждавали и призовавали да излизат и да създават безредици. Последвали са спречквания между афганистанци и сирийци, като последните са останали по стаите си. С ръководствата на службите ще продължаваме да следим много внимателно ситуацията. Както вече информирах, голяма част от инициаторите са вече задържани и ще бъдат преместени в комплекси от затворен тип. А първият самолет за Афганистан, с който ще върнем подстрекателите на бунта от афганистански произход и други техни съграждани, ще отлети през декември", сподели Бойко Борисов в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

Днес отново посетих бежанския лагер в Харманли след снощи и влязох вътре, за да се срещна с мигрантите. Разговарях със с...

Публикувахте от Бойко Борисов в 25 ноември 2016 г.