Бъчварова: БСП разпространява информация, че има зарази в центъра в Харманли

Няма как да спрем мигрантска вълна от Турция, но и няма как да я пуснем към Западна Европа, заяви вътрешният министър в оставка

След 2 г. спокойно и внимателно справяне с бежанския натиск, една предизборна кампания преобърна изцяло нещата и те станаха такива, каквито не са били и при много по-тежка ситуация. Това заяви в студиото на „120 минути” по bTV вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

„Преди президентските избори много партии се изкушиха да използват тази тема и нагнетиха напрежение. През последния месец активисти на БСП разпространяваха информация из Харманли, че има тежки заболявания. Отделно, патриоти провеждаха протести пред стените на центъра”, посочи Бъчварова.

По думите й затварянето на обекта е било единственият начин да бъдат успокоени хората. „Натрупването на обстоятелства, не свързани с обективната картина (…) доведоха до тази ситуация”, смята тя. Според нея е трябвало мигрантите да бъдат по-детайлно информирани за мерките, които се предприемат.

След събитията в Харманли, там са останали малко над 2000 души. 18 са арестувани и ще им бъдат повдигнати обвинения, над 420 са в центрове на ДАБ от затворен тип, малка част са в столицата, а около 300 са в разпределителния център в Елхово. Бъчварова отбеляза, че чужденците, замеряли полицията с камъни и след това задържани за 72 часа, вече са върнати обратно в лагера.

Според Румяна Бъчварова, условията в Харманли не са „чак толкова лоши”: „Факт е, че има 3000 души, които не искат да бъдат там”.

Тя посочи, че се работи по преразпределяне на афганистанците в стари гранични застави и други обекти, като целта е да не се събират големи групи на едно място. По думите й всички, които имат право да поискат статут, имат право на свободно придвижване. Такъв е и случаят на смятаният за предводител на бунта афганистанец, който 21 г. е живял в Германия и там е лежал в затвора.

Как ще действат българските институции, ако Турция пусне милионите мигранти, които в момента са на нейна територия? Бъчварова посочи, че още преди година е разработен план за по-засилено участие на армията при охраната на границата, но призна: „Няма сила, която може да спре 5000 души, които искат да влязат и това е проблем за цяла Европа”.

Тя определи като „политически абсурд” варианта да им бъде сигурен коридор към Сърбия и припомни, че ЕК и конкретни страни членки подпомагат България именно, за да може сама да пази границата си. По думите й мигрантите ще бъдат задържани и ще се започнат преговори за връщането им или придобиване на статут.