Борисов: Мога да съм премиер само когато ГЕРБ е спечелил изборите (видео)

Има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство, отговорността е в ръцете им

Консултативният съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев приключи. Първи срещата напусна премиерът в оставка Бойко Борисов. Пред журналисти той заяви, че оттук-насетне се откриват всякакви възможности, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Отговорността е в ръцете им, ако желаят да съставят кабинет. Той отново повтори, че няма да е министър-председател. "Аз мога да съм премиер само с мандата на ГЕРБ, когато ГЕРБ е спечелил изборите. Тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да си нося цялата отговорност".Който иска да направи мандат, трябва да си излъчи премиер, министрите и да си носи отговорност, каза още премиерът в оставка.

Бях поел ангажимент, ако не спечелим президентските избори като вот на доверие към ГЕРБ, да освободя този пост и съм го направил, посочи Борисов. Той каза, че според него няма резултат от днешното заседание, а е било по-скоро политическа консултация.

Борисов посочи, че е очаквал новоизбраният президент да бъде тук и да се чуе какво мисли.Сега всички започват да говорят срещу резултатите от референдума, а беше насаждана теорията, че това е нещо изключително хубаво. Никой не си мръдна пръста да обясни за всякакви рискове, защото беше модерно и защото беше срещу мене и ГЕРБ, коментира Борисов. Сега трябва да кажат, че всъщност са против и искат всички да сме заедно в против, но когато са гласували 2.5 милиона души, ние сме длъжни да ги приведем в сила, отбеляза Борисов.

От БСП заявиха, че остават в опозиция и за най-подходяща дата за предсрочни парламентарни избори предлагат 26 март 2017 година.

След първия тур, когато бяха гласувани трите точки на референдума, сме длъжни да ги приведем в сила. Никой преди изборите не обясни какви са рисковете от такъв референдум, защото това беше модерно и най-вече, защото е срещу мен и ГЕРБ. Ние си изпълняваме ангажиментите всеки ден, оставаме верни на това, което е казал народът. Моето усещане е, че сега другите започват да разсъждават и да оспорват вота от референдума. Дори и на пленума на БСП чух и самия Радев да го оспорва. Оспорваме гласа на 2,5 млн. избиратели, които са гласували за референдума, но не оспорваме тези 1,8 млн., които са гласували за президент. Честно ли е? Не. Нещо повече, победителят на изборите Румен Радев не присъства днес на Консултативния съвет по национална сигурност. Не разбирам как вече ползваш държавна охрана, но изведнъж не е удобно да участваш в такива преговори и теми. Още повече, че това беше една политическа консултация, не е било нещо, което да носи класифицирана информация. Виждам, че се откриват всякакви възможности предвид политическата ситуация в страната, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиер, министри и да си носи отговорността. Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха, че няма да влизат в нея, а само ще подкрепят дадени решения. Това им дължа и аз. Аз мога да съм министър-председател само с мандат на Политическа Партия ГЕРБ.

Публикувахте от Бойко Борисов в 29 ноември 2016 г.