Емил Радев: Нужни са единни правила за онлайн и офлайн продажбите на стоки

Според Емил Радев разликата в регламентацията на онлайн и офлайн продажбите би довела само до още по-голяма фрагментираност на законодателството

„Истинският единен пазар се нуждае от единна регулация за продажбите на стоки, независимо дали това става онлайн или офлайн“, това заяви българският евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, по време на заседание на Комисията по правни въпроси, на което бе обсъдено становище относно нови разпоредби за договорите за онлайн и други дистанционни продажби на стоки.  
Според Емил Радев разликата в регламентацията на онлайн и офлайн продажбите би довела само до още по-голяма фрагментираност на законодателството. Ето защо е важно законодателната рамка да отговаря на бъдещите предизвикателства на този динамичен сектор.
Според проектостановището на Комисията по правни въпроси различията между правните норми в областта на потребителските договори са значителна пречка за трансграничната търговия. Тази ситуация води до правна несигурност, налага допълнителни разходи за предприятията и се отразява негативно върху доверието на потребителите в трансграничното пазаруване.
„Липсата на правна сигурност в защитата на техните права спира много европейски граждани да купуват стоки онлайн. Често те не познават своите права и това ги прави предпазливи към трансграничното онлайн пазаруване“, заяви Емил Радев пред своите колеги от Комисията по правни въпроси.  Според него е важно чрез новите правила да разполагаме и с общи разпоредби за закрила на потребителите.
Според евродепутатите пълната хармонизация ще допринесе за повишаване нивото на защита на потребителите в 17 от държавите членки, което е голям успех. Така ще се улеснят потребителите и те ще имат достъп до повече продукти и на по-ниски цени, но същевременно ще имат високо ниво на защита на техните права. Според Емил Радев, обаче в облигационните отношения трябва да има баланс - да има защита, но и да не се създават ненужни задължения и тежести за бизнеса, за да не се получи обратния на желания ефект.