Цветанов: ПП ГЕРБ би дала подкрепа за съставянето на кабинет на ПФ

ГЕРБ ще подкрепи Патриотитичния фронт (ПФ) при евентуален опит за създаване на мандат при определени условия за провеждането на конкретни политики

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, че от днешните консултации при президента станаха ясни възможните варианти за излизане от политическата криза. Получавайки мандат за съставяне на правителство, ГЕРБ ще го върне. От БСП заявиха, че ще направят същото и ако Патриотичния фронт получи мандат, ГЕРБ би дала подкрепа за съставянето на кабинет на ПФ с министър-председател, който те определят, но да не е от ГЕРБ и министри, които те определят, каза Цветанов.

Бойко Борисов е изключително ясен в това, което е заявил. Той би бил премиер на правителство, което е създадено само с мандат на ГЕРБ. Така че всички спекулации и твърдения "че той ще се върне на власт от задния двор" трябва да отпаднат. Това заяви зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Той бе категоричен, че партията ще продължи да настоява за приоритетите, които и досега са водени. ГЕРБ ще подкрепи Патриотитичния фронт (ПФ) при евентуален опит за създаване на мандат при определени условия за провеждането на конкретни политики. Запитан дали ГЕРБ ще иска министерски постове, Цветанов отговори: "Не, на този етап". По думите му, президентът е този, който ще прецени на кой да връчи третия мандат.

"Имаме морален ангажимент, защото връщайки се 2 години назад, когато водихме преговорите за съставянето на сегашния кабинет, тогава всъщност имахме коалиционно споразумение с РБ, а ПФ без да участва във властовите позиции, подкрепяха правителството. Имали сме тежки преговори, но в общи линии се стремяхме да имаме тази стабилност, която имаме днес и в която оставяме държавата, защото предстои гледането на бюджета за 2017 г., който е по-добър от 2016 г.", обясни Цветан Цветанов.

Относно предстоящото председателство на България на ЕС от януари 2018 г., което е сериозен ангажимент на всички български институции, Цветанов заяви, че ако влезем в политическа криза или имаме проблеми в управлението в средата на 2017 г., това означава, че ние трябва да откажем председателството, защото няма как да се подготвим. "Втората половина на 2017 г. ще е най-съществената за подготовката за председателството и ако ние минем през едни предсрочни парламентарни избори, надявам се, че в края на април, началото на май ще имаме и ново правителство и ще може действително да се изпълнят всички ангажименти, които са продиктувани от реализирането на председателството", допълни още Цветан Цветанов.


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"