Водещи българска и китайска компании сключват в Пловдив споразумение за сътрудничество

За целите на съвместната им работа в Пловдивския филиал на Техническия университет ще бъде изграден научно-изследователски център за иновации в областта на роботиката

Научно-изследователски център за иновации в областта роботиката – „Establishing Intelligent Inspection Equipment R&D Center“, ще бъде изграден в Технически университет – София, Филиал – Пловдив. Създаването на центъра е резултат от споразумение, което ще бъде подписано на 2 декември, петък, между пловдивската компания „Милара Интернешънъл“ ООД и китайската корпорация CRRC. 
„Милара Интернешънъл“ създава роботи, системи за пълна автоматизация на производството и инженерингови решения за сигурност на железопътния транспорт. CRRC Corporation е най-големият доставчик в света на оборудване за железопътния транспорт, с най-пълни продуктови линии и водещи технологии.
Двете компании в сътрудничество с Пловдивския филиал на Технически университет – София ще въведат на световния пазар роботи, които ще извършват инспекция  по трасетата на високоскоростните влакове. „Имаме шанса да се докоснем до индустрии с глобална значимост. Това споразумение ще даде на студентите ни възможност да се подготвят за бъдещата си професия. Смятам, че и бизнесът печели като обучава бъдещите си кадри“, каза проф. д-р инж. Въльо Николов, директор на ТУ – София, Филиал – Пловдив.
Подписването на споразумението ще се проведе в петък, 2 декември, в сградата на Техническия университет в Пловдив на ул. „Цанко Дюстабанов“ №25. От името на двете компании подписите си под официалния документ ще поставят Красимир Петков, собственик на „Милара Интернешънъл“ ООД, и Янг Сиевей, вицепрезидент на CRRC Corporation Ltd.
Сред поканените официални лица са кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, зам.-кметът Стефан Стоянов, председателят на Общинския съвет г-жа Савина Петкова, Областният управител Здравко Димитров, ректорските ръководства на останалите висши училища в Пловдив, представители на ресорни министерства и държавни агенции, на посолството на Китайската народна република у нас, институти на БАН, членове на клъстери и сдружения с българо-китайско участие, представители на транспортни холдинги и компании.