МС одобри плащания от бюджета по задълженията на НЕК ЕАД за АЕЦ "Белене"

На 28.09.2016 г. Народното събрание прие Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК ЕАД съгласно решението по арбитражното дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене“

Правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към бюджета на Министерството на енергетиката за 2016 г. за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания“ ЕАД съгласно решение по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM. Министерският съвет определи и условията за предоставяне и възстановяване на възмездна финансова помощ от „Национална електрическа компания“ ЕАД, одобри също споразумението между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД във връзка с плащанията.

На 28.09.2016 г. Народното събрание прие Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК ЕАД съгласно решението по арбитражното дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Законът бе обнародван в Държавен вестник на 30 септември 2016 г. В него е регламентирано, че възмездната финансова помощ се предоставя въз основа на споразумение между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД. Съгласно това споразумение, Министерството на енергетиката се задължава в срок до 09.12.2016 г. да предостави на „Национална електрическа компания“ ЕАД възмездна финансова помощ в размер на 601 617 133 евро. Средствата се предоставят от централния бюджет на основание чл. 109, ал. 4, т. 2 от Закона за публичните финанси и съгласно чл. 1 от Закона за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания“ ЕАД. От своя страна НЕК ЕАД се задължава в срок до 14.12.2016 г. да изплати присъдените суми по арбитражното дело при условията и по реда на споразумението с АО „Атомстройекспорт“ от 26.10.2016 г. за окончателно уреждане на отношенията по арбитражно дело.

Получената възмездната финансова помощ НЕК ЕАД следва да възстанови в централния бюджет чрез бюджета на Министерството на енергетиката в срок от седем години. Срокът за възстановяването й започва да тече от датата на предоставянето й.

Помощта се предоставя след получаване на становище на Европейската комисия.