Красен Кралев: С Борисов съм тръгнал на дълъг път, няма да съм министър без него

В спортната инфраструктура за две години ММС е реализирало и финансирало 21 обекта в 14 общини

„Ще ми липсва министерското кресло. Аз обичам работата си, обичам да се занимавам със спорт и мисля, че ми личи. Има и други начини да бъдеш полезен за спорта. След двата месеца предизборна кампания, които предстоят, отново ще мога да помагам, било като министър или като депутат”. Това заяви министърът на спорта в оставка Красен Кралев пред bTV в отговор на въпрос на водещия.

„В момента тече скандал във федерацията по художествената гимнастика по повод начина на подготовка. Това са много интересни конфликти, има ги във всички федерации. Подобен скандал в момента тече в щангите, имаше ги през лятото в джудото. Когато президентът или ръководството на една федерация вземат решение да се води централизирана подготовка, тогава всички трябва да се подчиняват. Конфликтът във БФХГ беше във връзка с подготовката на Неви Владинова, за която Раева като президент на федерацията искаше да се води централизирана подготовка в националния им център, съответно г-жа Робева не беше съгласна. По принцип това е решение на федерацията. Съмнявам се, че във времето когато г-жа Робева е командвала в художествената гимнастика би допуснала въобще да има дискусия по тази тема", коментира Кралев скандала в родната федерация по художествена гимнастика.

"Има избрано ръководство. Аз присъствах на събранието. Единодушно избраха Илиана Раева като успешен президент. Има решение как да се води подготовката и всички трябва да се подчиняват, без значение каква е биографията ти, как се казваш и т.н. Никой не оспорва професионалните качества на г-жа Робева, но тя трябва да се научи да се подчинява на общото решение на федерацията. Пак повтарям, това е конфликт, който се наблюдава и в други федерации. Има треньори, които не са съгласни с общото решение и оттам възниква напрежение в ръководството на федерацията", допълни Кралев.

"Срещата ми с Цвети Стоянова беше много трогателна. Не я бях виждал след инцидента. Много добре се възстановява. Почти сме събрали средствата за лечението й в Германия. Ще продължи с рехабилитацията. В добра кондиция е и съм спокоен за нея", коментира спортния министър срещата си с Цвети Стоянова, на която тя му подари торта.

Кралев коментира и Европейското първенство по бокс за жени, което се проведе преди дни в зала "София" в столицата, а нашите състезателки Севда Асенова, Станимира Петрова и Деница Елисеева завоюваха три златни титли.

"Много съм щастлив, че тези момичета успяха да се реализират. Много пъти сме имали случай да коментираме, включително и в това студио, че боксът е много особен спорт, където манипулирането на резултатите от страна на реферите е много сериозно. В България нямаме възможност да влияем на съдиите, но когато са на наш терен се съобразяват и не могат да ощетяват боксьорите ни. Тези момичета наистина показаха и реализираха възможностите си. Много трудни бяха двубоите. Имайте предвид, че Русия е една от водещите държави в женския бокс, 8 рускини бяха с медали. Ние победихме три рускини на полуфиналите."

"Имаме и сериозен успех в кикбокса също. Страхотен резултат на Владимир Вълев. Световен шампион по кикбокс, К1, категория до 71кг., насред Москва. Владимир успя да откаже руснака във финалния двубой. Варненци са много щастливи, защото знаете Варна е столицата на неолимпийските бойни спортове и варненеци изключително се гордеят с успеха на съгражданина си", коментира Кралев успеха на варненския боец Владимир Вълев - Питбула, който след като покори всички върхове в аматьорския спорт, сега е №1 и при професионалистите.

На въпрос на водещия изплатени ли са премиите на олимпийците, Кралев отговори: „Всичко е изплатено като дължимо за останалите състезания. За олимпийските премии парите са изплатени на 50%. Следващата седмица очакваме обнародване в ДВ на решението на МС за отпускане на останалите 50% от сумата. Веднага след обнародване на решението всички ще получат останалите суми. Мисля, че в рамките на седмица ще приключим с всички разплащания на дължими суми за награди и премии."

"Журналистите гласуват. Имаме изявен фаворит, но това е мое лично мнение. Мисля, че Мариела Демирева безспорно показа, че е в страхотна форма. Сребърен медал на Европейско първенство, сребърен медал на Олимпиада, така има сериозен аванс пред останалите. Но пак казвам, това е лично мнение", коментира Кралев предстоящите награди "Спортист на годината", които традиционно се раздават в навечерието на Коледа.

На въпрос на водещия за премиите на параолимпийците Кралев отговори: "Изключително много се гордея с програмите, които създадохме за хората с увреждания. По повод премиите възникнаха спорове, които са подклаждани от външни за системата хора. Не искам да влизам в този дебат отново, но мисля че многократно и през годините е показано, че става въпрос за различни състезания и няма никаква дискриминация.  Тук, в случая с параспортистите въобще, трябва да има коренно различен подход. Трябва да се дават средства и всички усилия трябва да бъдат концентрирани върху това, българските спортни съоръжения да бъдат достъпни до хората с увреждания, да излязат хората от домовете си и да имат възможност да спортуват. Масовият спорт там е много по-важен отколкото битката за медалите. Съгласете се, не може да има диспут по тази тема."

На въпрос на водещия за ремонта на залата в Бургас Кралев коментира:

"Имаше известно забавяне докато течеше процесът по прехвърляне на собствеността от общината към "Академика". В момента дейностите текат с пълна сила - обезпечено е финансово, строителите работят, гоним задача края на 2017-началото на 2018г. залата в Бургас да бъде готова.
Направихме много - за две години сме направили 21 обекта, предвид факта, че плановете ни бяха 2017г. да бъде най-активната в това отношение. Зала „Фестивална” е един от проектите, с които се гордея изключително много, защото нямаше никакви планове за нейната реконструкция. Това е изключително решение на нашия екип да започне да се занимава с нея - осигурихме парите, стартирахме ремонта и след два месеца ще бъде едно бижу, в което хората с удоволствие ще тренират."

На въпрос ще участва ли в бъдещо правителство с премиер Красимир Каракачанов, Крале отговори:
"С Бойко Борисов съм тръгнал на дълъг път. За мен в личен план е по-важно да бъда част от неговия екип, отколкото да бъда министър. В политически план не бих постигнал нищо без подкрепата на премиера и на ГЕРБ. Моето място е там и нямам никакви други планове”.