Ръководителите на граничните служби/бреговите охрани на черноморските държави подписаха Меморандум за сътрудничество

Продължава работата на работната група “Морска сигурност и безопасност на корабоплаването в Черно море”

Ръководителите на граничните служби на черноморските държави - Главна дирекция “Гранична полиция” в българското Министерство на вътрешните работи, Гранична полиция към МВР на Грузия, Генералния инспекторат на Гранична полиция на Румъния, Службата за охрана на границата към Федералната служба за сигурност на Руската Федерация, Командването на Турската Брегова охрана  и Администрацията на държавната служба за охрана на границата на Украйна – подписаха Меморандум за сътрудничество.
В контекста на документа, предстои  да бъде въведена модернизирана версия на автоматизирана система за обмен на информация след обявяване на техническата готовност за достъп от страните. Тя беше изработена от руската страна, която предостави на другите черноморски държави техническо ръководство за работа с новата платформа.
В хода на провелото се през лятото учение “Черноморски ястреб 2016”, служителите от националните гранични контролни центрове получиха възможност за първи път за практическа работа в реално време с приложението за ръчно проследяване «Black Sea Tornado– Manual Tracking function» от румънската превантивна система за ранно разкриване на незаконни дейности. Румънската страна ще направи необходимото за въвеждането на нови функции на тази система, базирани на критериите за заподозиране на кораби в рамките на черноморското сътрудничество.
Продължава работата на работната група “Морска сигурност и безопасност на корабоплаването в Черно море”.
Страните се споразумяха за увеличаване на информационния обмен за плавателни съдове, представляващи специален интерес (малки лодки, яхти, рибарски кораби и др.), за обмен на информация за пристигането/заминаването на тези плавателни съдове в пристанищата;  за продължаване на процеса на анализиране на плавателните съдове от всички национални центрове, заложени в “Списъка за заподозрени кораби”, за своевременно предоставяне предложения за актуализация пред Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас.
Участниците във форма се договориха следващото учение “Черноморски ястреб 2017” да се проведе през юли 2017 година под ръководството на българската страна, поела председателството на Форума за Черноморско сътрудничество за 2017 г.