Ева Паунова е посланик на дигиталните умения за инициативата Eskills for Jobs

Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Няма причина да се страхуваме от автоматизирането в живота ни - имаме шанса за приложим високите технологии в полза на обществото, бизнеса и пазара на труда

„Няма причина да се страхуваме от автоматизирането в живота ни. Вместо това имаме шанса за приложим високите технологии в полза на обществото, бизнеса и пазара на труда“, съобщи Ева Паунова по време на официалния старт на новата Коалиция за дигитални умения и работни места  на ЕС на 1 декември 2016 г. в Брюксел.

В церемонията участваха заместник-председателят на ЕК и комисар за единния дигитален пазар Андруш Ансип,  еврокомисарят за дигиталната икономика и общество Гюнтер Йотингер, заместник министър-председателят и министър по дигиталните въпроси на Белгия Александър де Кру, комисарят по образование и младежки политики Тибор Наврачич, както и генералният директор на директората към ЕК за информационни и комуникационни технологии Роберто Виола.

„Изключително горда бях, че днес по време на събитието се връчиха и първите Европейски награди за дигитални умения, където сред шестнадесетте финалисти успяха да застанат два български проекта. Един от тях е проектът на нашите партньори от БАИТ по кампанията eSkills for Jobs, насочен към подобряване на дигиталните умение и преквалификация на кадри“, сподели евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

На конференцията на високо ниво се обсъдиха належащите на дневен ред теми като реформата на образователната система, младежки политики, преквалифициране на кадри, ускорени обучения за цифрови умения, автоматизация, роботика и др.

Коалиция за дигитални умения и работа е инициатива на Европейската комисия, обявена в Програмата за нови умения за Европа. Програмата предвижда обучение на  голям набор от кадри с дигитални умения от децата в училище до възрастните. Ева Паунова е докладчик на групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, която Комисия е ангажирана с даване на становище по новата програма за умения на ЕК.

Ева Паунова е посланик на дигиталните умения за инициативата Eskills for Jobs, която за периода 2010-2016 г. е допринесла за изграждането на дигитални умения у 300 хил. европейци. Освен 27-те милиарда евро, който Комисията е планирала да инвестира до 2020 г. в образование и обучения чрез Европейския социален фонд, допълнителни  21,2 млрд. ще са достъпни за инициативи за социално включване, устойчива и качествена заетост. В България  евродепутатът е инициатор на инициативата за достъп до качествени умения за всеки гражданин Образование България 2030.