Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ раздаде грамоти на дарителите за 2016 г

Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Пловдив отбелязва 70 години от основаването си

Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“ днес раздаде грамоти на всички свои дарители през годината. Церемонията по връчване на документите за признателност бе част от празника на дарителите, който ежегодно се провежда в клиниката, разказа нейният началник проф. д-р Иван Иванов.  

Празникът на дарителите бе подходящ повод да се благодари и на тези, които даряват на клиниката и нейните малки пациенти времето, познанията и опита си – преподавателите от Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Пловдив. Катедрата днес отбелязва 70 години от основаването си, съобщи нейният ръководител проф. д-р Мирослава Бошева, която беше и предишен дългогодишен началник на Клиниката по педиатрия. Неслучайно празничният ден за двете структури е общ – ние сме едновременно лечители, преподаватели и учени. Тази многостранност на функциите осигурява по-високо качество на медицинската дейност и възможност за клинична изследователска дейност, смятат проф. Иванов и проф. д-р Бошева.  

Катедрата има с какво да се гордее – успешно обучение на 14 171 лекари, от които 274 на английски език, 4 754 стоматолози, 14 652 мед. сестри, 4 117 акушерки, 250 специалисти по педиатрия и над 1000 специалисти по обща медицина. Издадени и многократно преиздавани са 36 учебни помагала и справочници и 18 монографии. Защитени са 38 дисертационни труда, които само в последните 10 години са със стотици цитирания световната литература, разказа проф. Бошева.  

По традиция всяка година през месец декември се организира Празникът на дарителите. На този ден, персоналът на Клиниката по педиатрия показва своята признателност на всички хора с добри сърца, които са повярвали в екипа и милеят за здравето на децата и качеството на здравеопазването, разаказа проф. Иванов. Той и началникът на звеното по детска онкохематология – доц. д-р Мария Спасова изказаха сърдечна благодарност на организаторите на благотворителната кампания „Бели лястовици за децата, борещи се с коварното заболяване рак” за дарените 53 376 лв. за създаване на дневен център към звеното по детска онкохематология. 

Екипът на клиниката благодари и на волейболната легенда Владимир Николов за дарение от 50 000 лв. за закупуване на 3 устройства за затопляне на кръв и инфузионнни разтвори със съответните им консумативи, както и за лекарства. Строителната фирма „Екосист“ е осигурила за своя сметка,с труда на свои служители, създаването на горепосочения дневен център. Ротари клуб „Филипопол“ са дарили перфузори,  а фондация „ПолинероРОООК“ с управител Владислав Ботев, - монитор, пулсоксиметър и нова дограма за част от коридора на звеното по пулмология в клиниката. Костадин Кацаров от рок група „Ренегат“ освен, че е дарил пациентски монитор и кувьоз, е взел участие и в „Белия концерт“ заедно инж. Иван Русев от техническия отдел на УМБАЛ „Свети Георги” и рок състава „The Doctors“. Всички те заедно са събрали средства за цитоспин-центрофуга, която улеснява диагностиката на болести на кръвта. 

Семействата Меглен и Илиана Хаджицанчеви и Георги и Екатерина Лазарови са закупили апарат, улесняващ венозните манипулации. Семействата Мехмед и Гюлбахар Осман и Владо и Матилда Кисьови, както и д-р Стефка Пейчева са предоставили лични средства за лекарства и консумативи. Певицата Цветелина Янева е дарила порт-катетри и игли за деца на химиотерапия. Фирма „ Мултимедикус груп“ с управител Петър Калчев дарява консумативи за лечение на тежко отравяне.  

Учениците от 11 а клас на Езикова гимназия „Иван Вазов“, Пловдив са дарили стойки за инфузионни системи и за ремонта на занималнята  в звеното по онкохематология. 14 служители в Американските военно-въздушни сили и г-жа Милка Събева се включват с личен труд при изграждането на дневния център и също така осигуряват подаръци на децата пациенти. През изминалата година частната профилирана гимназия „Класик“, Фолклорно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и г-жа Мелпомена Стамова организираха представления за набиране на средства за подпомагане на децата с онкохематологични заболявания, за покриване на скъпоструващи изследвания в чужбина и за закупуване на медикаменти. Афрокарибското общество на студентите в Медицински университет-Пловдив (ACS) дарява средства за нуждите на катедрата и клиниката. Благодарение на Обединена българска банка (ОББ) – клон Тракия децата в клиниката бяха лекувани със смехотерапия, а компанията GSK продължи да развлича и обучава децата два пъти седмично чрез инициативата „Приказки без край”.  

Домакините на празника на дарителите отдават специални благодарности и терапевтичното куче Мон, което неговата собственичка г-жа Велислава Костадинова води два пъти месечно в клиниката. Посещенията карат пациентите и служителите да забравят своите проблеми. Благодарим за пореден път и на „КЦМ 2000“ АД за помощта в осигуряване на редовния тийм-билдинг на клиниката. Сърдечна благодарност персоналът отдава и на г-н Пламен Пеев и на множеството други добри хора, които осигуряват подаръци за децата в клиниката. 

Едно самотно дете, лекувано в клиниката, успя в началото на есента да събере обичта и вниманието на хиляди хора от страната. Благодарение на тях в клиниката бе натрупан огромен фонд от дрехи, които се раздават на деца и семейства в нужда.  

Все пак, въпреки големите заслуги на дарителите основният инвеститор в клиниката е ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“, подчерта проф. д-р Иван Иванов. Той припомни, че благодарение на добрата работа на администрацията на лечебното заведение е спечелен и реализиран проект за създаване на център за деца с хронични заболявания. Успешното изпълнение на този проект, което ангажира значителни усилия от целия състав на клиниката, предостави изцяло ремонтиран сектор за болни деца, нов асансьор за пациенти със специални потребности, обучителни зали, уникална апаратура и методики за изследвания. Повишени бяха знанията на сестринския персонал и бе създадена система за обучение на деца с хронични заболявания. Освен това, УМБАЛ „Свети Георги“ е започнала и изграждането на съвременен ендоскопски център в клиниката. 

В духа на празника, по случай 70-годишнината на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика и на добрата съвместна работа между университета и университетската болница, клиниката отдава заслужена благодарност и на МУ - Пловдив. Ректорското ръководство на висшето училище е осигурило най-съвременен ехограф, позволяващ изключително точна диагностика на сърдечни, коремни и други заболявания. През настоящата година Медицинският университет е ремонтирал и кабинет и зала за обучение, доставил е компютърни конфигурации и принтери. Очакваме до дни да бъде открит симултационния център, в който ще се обучават студенти по медицина и специализиращи лекари, уточни проф. Иванов. 

Сред ключовите дарители се явява и инициативата на Президента на Република България „Българската Коледа“. През отминаваща година чрез нея в клиниката са осигурени портативен ехограф за поставяне на по-точна диагноза по време на консултациите в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, както и два уникални монитора за проследяване на електрическата активност на мозъка и за определяне качеството на изкуствената вентилация. 

Форумът на нашите дарители е събитието, на което Клиниката по педиатрия се отчита пред обществото за свършената работа през годината. Ние помагаме на почти 4000 деца годишно от цяла Южна България, осигурявайки най-високото трето ниво на качество и сложност на медицинските услуги, подчерта проф. Иванов. Той обясни, че клиниката се старае да поеме нарастващия натиск на пациентите да бъдат лекувани в нея. 

Отдадеността в работата, добронамереността и перспективата за развитие поддържаха добър психоклимат и минимиризираха текучеството, въпреки невисоките заплати. Празникът на дарителите е подходящ форум, на който началниците на отделните звена в клиниката, както и Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ - Пловдив, в която всички те са преподаватели, да представят своите възможности и идеи за развитие. Най-ценният капитал на клиниката не са сградата и техниката, а хората и традициите, смятат проф. д-р Иван Иванов, началник на Клиниката по педиатрия, и ръководителят на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика проф. Мирослава Бошева.

Тържествата по случай 70 годишния юбилей на Катедрата продължават през целия ден ще завършат с весело посрещане на 8-ми декември.