Ева Паунова: Киберсигурността е по-важна от всякога за бизнес сектора

Срещата, организирана от Американската търговска камара, се проведе в Брюксел

„Киберсигурността е по-важна от всякога за бизнес сектора, който до 2020 г. ще обработи 44 зетабайта или 44 трилиона гигабайта данни. Компаниите често използват облачни технологии, за да подсигурят сигурността на своята информация. Все повече се налага хибридният облачен модел, който позволява съхраняването на данни на частни и публични облаци. Това намалява разходите за бизнеса и му дава по-голяма гъвкавост“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова в рамките на 4-тата годишна конференция, посветена на трансатлантическата дигитална икономика.
Срещата, организирана от Американската търговска камара, се проведе в Брюксел в четвъртък, 8 декември 2016 г., и бе открита от Гюнтер Йотингер, еврокомисар за цифровата икономика и цифровото общество. Според Паунова, подробният анализ на големи масиви от данни (big data) чрез компютърни алгоритми е ключов двигател на нашата икономика. „Вярвам, че свободното движение на данни в ЕС трябва да бъде гарантирано като петата свобода на единния пазар“, заяви още тя.
Евродепутатът е един от привържениците на създаване на законодателството, позволяващо свободното движение на данни между държавите членки. Според последна информация, Европейската комисия се отметна от плановете си за предлагане на такива правила, след като Франция открито се обяви срещу идеята. През изминалата седмица 18 страни-членки, сред които и България, излязоха с официално становище в полза на законодателството, което е изчислено да допринесе с 8 млрд. евро към БВП на ЕС.