Регионалният министър покани ПФ да прочетат програмата за саниране преди да я коментират

Министър Лиляна Павлова: Средствата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се изразходват само и единствено за нея

Наименованието на бюджетната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която касае и жилищния и сградния фонд в държавата, включително и този на ромите, е една обща политика на министерството. Тя касае множество подпрограми – подпрограма, която се изпълняваше със средства от ООН, подпрограма с европейско финансиране, подпрограма за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, както и подпрограма за жилищните условия на ромите. Това са 4 отделни подпрограми. Това обясни днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. Тъй като народните представители от Патриотичния фронт са прочели само общото й наименование, имат претенции, че то посочва, че става въпрос за програма за ромите, каза още тя и подчерта, че бюджетната програма на министерството включва различни подпрограми, финансирани от различни източници в годините назад, като се изпълнява повече от 10 години.

Министърът съобщи, че е поканила Валери Симеонов и Димитър Байрактаров следващата седмица в министерството, за да се запознаят с всички документи и да се уверят, че Националната програма за саниране и предоставените целево по нея 1 млрд. лв. нямат нищо общо с другите програми, включително и с тази за жилищните условия на ромите. Отпуснатите целево 1 млрд. лв. за програмата за саниране не могат да бъдат използвани за нищо друго, категорична бе тя и допълни, че те са в специална сметка, по специален ред, в изпълнение на Постановлението на Министерския съвет, с което е приета Националната програма.

Подпрограмата за роми в момента не функционира и по нея не се изпълнява проекти, информира Павлова. Последно тя е била с активна през 2008-2009 г., когато е било предвидено да бъдат строени социални ромски жилища в няколко общини за общо 16 млн. лв. В първия мандат на премиера Борисов, обаче, беше спряна, защото договорите бяха финансово необезпечени, напомни тя и допълни, че от тогава в бюджета не са били предвиждани такъв тип инвестиции.

С Валери Симеонов винаги съм говорила. Не знам защо депутатите от Патриотичния фронт обърнаха своята позиция. Това са всеизвестни политики, които ги има от 10 години насам, във всички бюджети на МРРБ. Нищо ново не се е случило. Не знам защо патриотите сега се зачетоха, но следващата седмица ще продължим разговора. Може би, защото не подкрепят санирането, а искаха този 1 млрд. лв. да отиде за пенсии и пътища, коментира още министър Павлова.