Руската компания "Русатом Сервис", част от държавна корпорация "Росатом", успешно е доставила нов статор на турбогенератора, ротор на турбогенератора, котва на възбудителя и комплект допълнително оборудване за повишаване мощността на Пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" до 1100 мегавата.

Модернизираното свръхгабаритно оборудване и резервните части към него с общо тегло 685 тона изминаха дълъг път от площадката на завода производител в Санкт Петербург до площадката на АЕЦ "Козлодуй", като преминаха няколко разтоварвания и натоварвания, железопътни прехвърляния, плавания по Балтийско и Северно море и по реките на Европа. Сложната логистична операция е приключила на 2 декември 2016 г., когато оборудването бе доставено в АЕЦ "Козлодуй".

В момента оборудването преминава през входен контрол и се очаква да бъде монтирано в Пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" по време на предстоящия му планов ремонт през април 2017 г.

Производител на генераторното оборудване е руското предприятие ПАО "Силови машини" (Санкт Петербург) - глобална енергомашиностроителна компания, която влиза в десетката на световните лидери по обем на инсталирано оборудване. Това вече е вторият успешен проект за модернизиране на генераторното оборудване на българската АЕЦ, изпълнявано съвместно от АО "Русатом Сервис" и ПОА "Силови машини". През 2015 г. бе изпълнена аналогична модернизация за Шести енергоблок, в който новото оборудване се експлоатира повече от година

Договорът между АЕЦ "Козлодуй" и АО "Русатом Сервис" за модернизиране на турбогенератора на Пети енергоблок бе подписан на 30 септември 2015 г.