Фандъкова: Хората се интересуват от решаването на техните проблеми, а не от идеологиите

Столичният кмет коментира актуланите обществено-политически теми

Не се чувствам виновна, че не се кандидатирах за президент. Това каза Йорданка Фандъкова, учител, кмет на София, заместник-председател на ГЕРБ и на ИК, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита”.

Йорданка Фандъкова изрази съболезнования на близките на загиналите за огромната трагедия в с. Хитрино. „Забравихме ли понятията „мисия, чест, достойнство, дълг” да ги търсим в управляващите и Вие управляващите да ги излъчвате?”, попита Беновска. „Наистина е жалко, ако някой иронизира българския учител. Уважението към учителя означава връщане към духовността, уважение към знанието и образованието”, отговори Фандъкова. За нея като кмет на София е важно да формулира и защитава визия за развитието на София като зелен и иновативен град. Всички инвестиции са насочени в тази посока. Резултатите са налице – София излезе от най-тежката финансово-икономическа криза с развитие, допълни Фандъкова. 

„Не случайно казах, че сте учител, защото Вие влагате част от собствената си философия в работата на града”, продължи водещата Беновска и й каза, че в интервю за „Беновска пита” актьорът и социалист Стефан Данаилов е споделил ласкави думи за Фандъкова. 

Йорданка Фандъкова поздрави Стефан Данаилов за рождения му ден. Хората се интересуват от решаването на техните проблеми, а не от идеологиите, допълни още кметицата. 

„Щяхте ли да спечелите президентските избори, ако се бяхте явили срещу ген. Радев?”, попита Беновска.

Фандъкова каза, че не може да даде отговор на този въпрос и това да стане президент никога не е стояло като тема пред нея. Тя заяви, че не се чувства нито виновна, нито отговорна от това, че не се е кандидатирала за президент. Чувствам се задължена са си направя изводите, споделя тя. 

„Времената се променят и хората губят доверие в партийни кандидатури. Ген. Радев спечели убедително, но това не е победа на БСП”, заяви Фандъкова. 

Бюджетът и финансовата политика се определят, но те не идват наготово. Анти-кризисните мерки позволиха София да продължи да се развива. Следващата седмица ще има обществено обсъждане на бюджета на София със синдикатите. Фандъкова заяви, че местните данъци и такси остават същите и няма да се увеличават. 1,2 млрд лева в бюджетът на София. 250 млн лева от него са европейски средства, които променят облика на града. Само за няколко години в столицата се изградиха мащабни инфраструктурни проекти като Южната, Западната и Северната дъга, както и моста на Казичене, който беше пуснат преди броени дни. 

Загубата на ГЕРБ в Младост

„Хората са нетърпеливи и аз ги разбирам. Победата на Десислава Иванчева за кмет на Младост е победа на мажоритарен кандидат и е наказателен вот срещу партийни кандидати”, отговори кметът на София. Изводите, които Йорданка Фандъкова си е направила са, че хората искат решаване на проблемите им тук и сега, както и да се обръща внимание на всеки един сигнал. 

Инициативен комитет "За Зелен Младост" ще внесе събраните подписи за свикване на местен референдум в район "Младост" на Столична община утре. Те ще бъдат предадени в сградата на Столична община в 15 часа.

Въпросите, за които жителите на "Младост" декларираха подкрепата си, са два:

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Това не са първите криминални случаи, заяви Йорданка Фандъкова. Тя даде пример с детската градина “Златното пате” с подправен подпис на Бойко Борисов, при който общината е защитила своята собственост и парк. „Възраждане”.

Беновска подари здрава, българска, червена ябълка на Йорданка Фандъкова с пожелание София да не изгние в нейните ръце и да става все по-хубава.