Община Крушари изпраща тежка година и със запорирани сметки

Наскоро общината е внесла три проекта по Програмата за развитие на селските райони

Годините за общините винаги са трудни, защото очакванията на хората са големи, а нашите възможности – не. Това заяви в ефира на радио „Добруджа” кметът на община Крушари Добри Стефанов. Местните приходи са много малки, държавната субсидия не е достатъчна. Имаме много дейности, които финансираме изцяло с общински пари, заяви Стефанов и посочи като пример  услугата „Социален патронаж”.  
Допълнителна трудност в момента са запорирани 328 хиляди лева в сметки на общината. Причината за това е нереализиран проект за пречиствателна станция и отвеждащи колектори към нея. Фирмата изготвила проекта съди община Крушари. Окръжен съд Добрич е отсъдил в полза на общината, но след това Апелативният съд решава в полза на ищеца и сега делото е насрочено за разглеждане от Върховния касационен съд. До тогава е наложен запор на сметките на община Крушари. Кметът Добри Стефанов обаче е убеден, че законът е на тяхна страна и резултатът от делото ще бъде в тяхна полза.
Наскоро общината е внесла три проекта по Програмата за развитие на селските райони  – за соларно улично осветление в 9 населени места на стойност 1,9 млн. лева, за рехабилитация на общински път Телериг – Александрия 4,5 млн. лева и за рехабилитация на водопроводи в населени места за 3,2 млн. лева.
Община Крушари има одобрен проект за 750 хиляди лева, касаещ ремонт на улици в 4 населени места. В момента тече обжалване от страна на един от участниците в конкурса за изпълнител, но общината е поискала предварително изпълнение на дейностите и Стефанов е сигурен, че ще им бъде разрешено.
В процес на изпълнение са още няколко проекта - „Подкрепа за достоен живот”  - на стойност почти половин милион лева, в него участват 50 служители, обучени за предоставяне на услугите домашен помощник и личен асистент. Над 60 са потребителите, които са хора над 65 годишна възраст. Другият проект е „Подкрепено детско развитие”, който е за превенция на социално изключване на деца и родители от уязвими групи. В момента стартира трансграничен проект с община Хършова, който включва изграждане на лапидариум (музей на открито).

Източник: ИА Добруджа