Бъчварова: Най-важно е гарантиране на безопасни спасителни дейности

Започва най-специфичната част от спасителната дейност - източването на газта от вагоните

Ще пуснем хората да си нахранят животните, когато имаме възможност. В много добра комуникация сме с разследващите органи, за нас най-важно е гарантирането на безопасно провеждане на спасителните дейности и след това да съдействаме на разследващите, каза пред журналисти вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова.

За тези, които имат животни ще получат достъп, когато имаме възможност да го осигурим. Грижим се за животните. Започва най-специфичната част от спасителната дейност - източването на газта от вагоните. Това налага строги мерки за обезопасяване. Има опасност за спасителните екипи. 7 напълно източени цистерни, 2 на половина и останали 3, по които се работи. Това каза Бъчварова относно свършеното днес по обезопасяването на цистерните от авариралата влакова композиция в село Хитрино. В процеса на днешния ден бяха извършени и други обезопасителни действия. Получиха се някои усложнения, които ни забавиха с няколко часа.

Изготвили сме план за действие, който ще представим в утрешния ден, за да видим какво ще се случи през нощта, защото колегите работят в денонощен режим. Утре ситуацията ще бъде малко по-различна и надявам се по-благоприятна“, обясни Бъчварова.

На постоянно дежурство са 5 екипа на спешна помощ. Към момента има общо 13 пациенти. От днес всяка една аптека и всеки личен лекар ще дава лекарства само с рецепта, без документи, каза министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов. Психологическото състоянието на близките на починалите е тежко, физически са добре. Многократно екипи от болницата минават през близките на пострадалите.

„Едно предупреждение към всички вас – всяка информация, която не излиза от щаба, не трябва да се възприема за достоверна. Днес от различни места се появиха различни оценки и информация. Самите ние се учудихме. Разбирам съпричастността на всички към трагедията на хората, но на вас като журналисти казвам, обективната информация се предоставя от членовете на щаба. Рано е в момента да даваме срокове. Правим всичко възможно да работим в темп, който да гарантира сигурността на работещите на място, на гражданите и да се справим по-бързо с тази ситуация. Благодаря на колегите, които на извънредно заседание взеха решение за отпускане на необходимите средства“, каза още Румяна Бъчварова.