Откриха нов център за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания

В бъдещите планове на центъра е създаването на социално предприятие

Нов център за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания на сдружение „Паралелен свят“ беше открит днес. Той  се намира в район „Тракия“, блок 15, а на официалното тържество присъстваха Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“, Костадин Димитров кмет на район „Тракия“, Надя Танева директор дирекция „Социално подпомагане“, много деца и техните родители.

В момента центърът ще разполага с три помещения за работа с 20 деца и младежи с интелектуални затруднения, като в бъдеще предстои и ремонт на допълнително стаи, които да се използват за работа.

„Радвам се, че има такъв център, създаден от родители, които знаят от какво имат нужда техните деца“, заяви при откриването Надя Танева.

Изненадан от това колко добре изглежда центърът остана и районният кмет Костадин Димитров, който увери, че администрацията ще съдейства за оформянето на външната фасада.

„Убеден съм, че проектите, с които кандидатствате, ще бъдат повече от успешни и ще бъдат оценени по достойнство, а в лицето на Община Пловдив винаги може да разчитате на подкрепа“, сподели на свой ред Георги Титюков.

Паралелен свят е сдружение на майки на деца с увреждания, стартирало своята дейност преди 6 години за изграждане на различни умения и навици, с които младежите да се подготвят за бъдещата си работа. Центърът разполага с  кухня, в която нагледно ще се показват как се приготвят различни ястия. В помощ на общуването е използването на арт- и музикотерапията, както и на системата „Макатон“ за невербална комуникация с деца, които не говорят. В бъдещите планове на центъра е създаването на социално предприятие.

Центърът на сдружение „Паралелен свят“ на улица „Родопи“№ 70 ще продължи със своята дейност както до момента.