Парламентът ще гледа на първо четене промени в Закона за правната помощ

Всеки беден ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове за консултации към Националното бюро за правна помощ

Народното събрание ще гледа на първо четене промени в Закона за правната помощ. Те предвижат хората с доходи под официалната линия на бедност да имат право на безплатни адвокатски услуги. Всеки беден ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове за консултации към Националното бюро за правна помощ. Трябва да докаже с документ, че месечният му доход не превишава определената за страната 300 лева линия на бедност.

Законът регламентира и вече съществуващия безплатен национален телефон за първична правна помощ (0700 18 250). На него всеки работен ден от 9 до 17 часа дежурят опитни адвокати, които дават 15-минутни безплатни консултации на граждани.

И още за решенията, които трябва да вземат депутатите. Управляващото мнозинство предлага да има извънредно заседание на парламента на 20 декември, а коледната ваканция да е от 23 декември 2016 г. до 6 януари 2017 г. включително.