Международният младежки център в Стара Загора със знак за качество на Съвета на Европа

ММЦ в Стара Загора е одобрен да бъде част и от Европейската мрежа

Европейският комитет по въпросите на младежта присъди знак за качество на Съвета на Европа, на Международния младежки център в Стара Загора. Той единствен, от общо 4-те центъра в България, получава знака за качество, който влиза в сила от 1 януари 2017 г. и има първоначална продължителност 3 години.
Старозагорският младежки център е отличен за водещата си роля като модел за работа с млади хора и младежи в риск. „Вашата работа, свързана с интеграцията на младежи от ромски произход в Стара Загора, вече показва значително влияние върху развитието на младежките дейности в България. Аз високо оценявам и окуражавам задълбочаването на работата в този сектор“, пише в писмото си до центъра директорът на генералната дирекция за демокрация към Съвета на Европа Снежана Самарджич - Маркович. В него се казва още, че в Стара Загора, през следващата година, ще се проведе тържествена церемония за връчването на знака.
ММЦ в Стара Загора, който е част от Националната мрежа на младежките центрове, е одобрен да бъде част и от Европейската мрежа, стана ясно днес, по време на посещението на Мария Вигснес, представител на Европейското икономическо пространство. Тя се срещна със зам.-кмета Иванка Сотирова, началника на общинския отдел „Образование“ Пенка Чавдарова и екипа на центъра.
Освен престиж, знакът за качество ще даде възможност на центъра да участва в проекти на европейската мрежа, в обмен на информация и добри практики, както и в обучения на екипа.
От Съвета на Европа оценяват високо факта, че Община Стара Загора осигурява устойчивост на проекта, като се ангажира с поддържане на дейностите и издръжката на центъра за срок от 10 години, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова. По думите ѝ, със създаването на центъра се реализира привилегията на младите хора да развиват свои идеи и политики. Решението на Европейския комитет по въпросите на младежта, за присъждане на знака за качество, е оценка за правилната посока при изпълнението на младежките политики, в синхрон с европейските и още по-силна мотивация за работата на екипа, коментира тя.
За малко повече от една година от откриването на центъра, през него са преминали около 350 младежи, включени в различни неформални дейности. Осъществени са четири международни обмена с младежки центове в Германия, Люксембуг и Швеция. Два пъти ММЦ – Стара Загора е домакинствал на гостуваща група младежи от Брайтън, Англия. Проведени са дебати, конференции и дискусии на теми, свързани с ценностите на Съвета на Европа и човешките права. ММЦ успешно реализира „Младежка академия“, неформални обучения и работни срещи за гражданско образование, лидерски умения, доброволчество и др., представени чрез методите на неформалното образование.
Първият у нас Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск беше реализиран от Община Стара Загора, по проект на стойност 2,7 млн. лв., финансиран чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Новата модерна младежка инфраструктура бе изградена на мястото на бившето кино „Жельо Диманов". Изцяло реновираната сграда разполага с модерно оборудвани зали – компютърна, танцова, за видео и аудио монтажи, както и с техника за симултанен превод за 36 човека. Изградени са и спални помещения за гостите на инициативите, организирани от екипа на ММЦ.