Златна треска по морето, рибари изкарват по 1000 лева на ден!

Всички са пощуряли по новия хит, зарязаха паламуда

Уловът на бяла пясъчна мида, доскоро считан за екзотично занимение, детронира риболова и тотално го замени като традиционен поминък за морските хора. Ловуването на бяла пясъчна мида се е превърнало в истинска истерия край морето. Макар че този сезон морето ври от риба, почти никой не се интересува от паламуда. Новият Клондайк лежи заровен на морското дъно само на няколко сантиметра дълбочина под пясъка, пише "Телеграф".

Любители и ветерани са полудели на тема бяла мида. Когато не са с лодките в морето, времето им минава в разработване на всевъзможни иновации и уреди за тралиране на дъното, така че с едно загребване да се събират колкото може повече мекотели,.
Подобни иновации с строго забранени от закона и се наказват със солени глоби. Рискът обаче очевидно си струва, като се има предвид, че новият бизнес носи на рибарите по хилядарка дневно. За печалбите на прекупувачите пък се носят легенди.
Златната мидена треска е обхванала цялото Черноморие. Новият бизнес е проходил преди няма и две години, но вече е стигнал такива висоти, че за риболов никой не ще и да помисли. Прекупувачи са плъзнали от Шабла до Синеморец и предлагат плащане само в кеш веднага.
  Само до преди три-четири месеца изкупните цени са вървели по 2-2,5 лв. за килограм. От лятото насам обаче са скочили двойно и посредниците предлагат вече по 5 лв. за всяко кило бяла мида. Търсенето е огромно и рибарите масово са се преквалифицирали в новия занаят особено по южното Черноморие, където находищата са най-богати и най-много.
  „Почти не останаха хора, които да риболуват. В Царево освен мен още двама-трима все още ловим риба. Останалите масово са се ориентирали към бялата мида. Търсенето е голямо и цените са доста добри”, признава Георги Пейчев. При средно добър улов една лодка вади средно 200-300 кг бяла мида, което прави чист доход 1000-1500 лв. При по-богат уроджай печалбата може да надхвърли 2 бона.
  По Черноморието е разработена перфектна схема за изкупуване и светкавичен износ. Посредниците пласират мекотелите в Гърция и Италия срещу 30 евро килото, а в Турция цената им е 25 евро. Този вид миди не се котират на родния пазар, но в средиземноморските страни са смятани за изключителен деликатес.