Пуснаха движението по новата улица „Проф. Цветан Лазаров“ – най-прекият пък между „Тракия“ и центъра

Проектът е изпълнен в съответствие с най-високите изисквания за съвременно пътно строителство

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, капитанът на женския волейболен отбор „Марица“ Радосвета Тенева, лекоатлетката и спортист №1 на България за 2015 г. Габриела Петрова  и капитанът на ПФК „Локомотив“ /Пловдив/ Мартин Камбуров прерязаха лентата на най-новата пътна отсечка в града – продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“.

„Изпълнихме един проект, който е бил заложен още в първите години на започналото пред 1974-та изграждане на „Тракия“, но до ден днешен не беше реализиран. С новия път осигуряваме най-пряката връзка от най-младия пловдивски район с центъра на града, разтоварваме трафика на невралгичните кръстовища при Аграрния университет и на бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Освобождение“, посочи инж. Иван Тотев след отслужения от отец Теодосий водосвет за безаварийно пътуване по новото трасе.

Проектът е изпълнен  в съответствие с най-високите изисквания за съвременно пътно строителство. Платното е четирилентово, изградена е изцяло нова подземна инфраструктура – водопровод  и канализация, топлопровод, кабелна мрежа с изходи за свързване на бъдещи комуникации без разкопаване. Кръгово кръстовище до стадиона, ново улично LED осветление, перфектна пътна маркировка и знаци, разделителни светоотразителни колчета, обособени паркоместа допълват екстрите на около километровия участък.

„Имаме нови тротоари и велоалеи, така че целият парк „Лаута“, който става все по-популярен сред пловдивчани и предпочитан за отдих в свободното време, вече е опасан с трасета за велосипедисти. Наблизо изграждаме нов фитнес на открито, подготвяме и други атракции, които да радват съгражданите ни“, отбеляза кметът на „Тракия“ Костадин Димитров.

Инж. Иван Тотев припомни, че първите дейности по проекта за  продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“ започнаха с обществени обсъждания и промени в подробните устройствени планове още в мандата на районния кмет на „Тракия“ инж. Гиньо Матев /2007-2011 г./

Кметът на Пловдив припомни и започналата дългогодишна програма за компенсаторно залесяване на „Лаута“. „През последните три години засадихме над 2000 дървета, с около 65 декара разширихме парка в южна посока и напролет продължаваме. Направихме промени в проекта, така че максимално да запазим дърветата“, разказа инж. Иван Тотев. Според него при новата придобивка е приложен комплексен подход за умно решаване на важен градски проблем.

На откриването на новия път присъстваха също председателят на Общинския съвет Савина Петкова, общински съветници, заместник-кметовете на Община Пловдив, всички районни кметове, директори на държавни и общински предприятия и др.