Съдът прекрати дело срещу решение на Съвета на директорите на "Слънчев бряг"АД

Животът

17-12-2016, 11:10

Снимка:

uhsb.net

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Слънчев бряг с награда за най-голям ръст на приходите

Ответната страна е направила възражения за недопустимост на протеста

Състав на Административен съд – Бургас, с определение в закрито заседание, остави без разглеждане протеста на Окръжна прокуратура против решение на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД, с което са приети и действат Общи условия за ползването на инфраструктурата на к.к. „Слънчев бряг-изток“ и съдържащите се в тях Правила за движение по неотворените за обществено ползване пътища в к.к. „Слънчев бряг-изток“ и прекрати делото.
 В прокурорския протест се твърди, че Решение № 3.22.2014 от 07.04.2014 год. на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД е нищожно поради издаването му от некомпетентен орган и незаконосъобразно, защото е прието в нарушение на разпоредби от Търговския закон и Закона за приватизация и следприватизационен контрол. С оспорваното Решение дружеството е превишило правата си, като е осъществило дейност, идентична с административната и е създало задължения, респективно права на големи групи от хора. 
Ответната страна “Слънчев бряг“ АД е направила възражения за недопустимост на протеста и е поискала да бъде оставен без разглеждане.
След анализ на съдържанието на атакуваното решение, настоящият съдебен състав е приел, че протестът е процесуално недопустим. Дружеството „Слънчев бряг“ АД е търговско дружество, създадено, структурирано и действащо по реда и при условията на Търговския закон, поради което приетите от неговите органи на управление решения нямат характера на административни актове. Протестираното решение не създава права или задължения нито непосредствено засяга права, свободи или законни интереси на отделни граждани или организации. С него се регламентира начина, по който търговското дружество предоставя върху собствените си обекти, съставляващи транспортна и комуникационна инфраструктура, правото на ползване. 
Актовете на органите на управление на търговските дружества, в т.ч. и на тези с държавно участие за извършване на действия по управление и разпореждане със собствено имущество не са на органи с държавна власт и следователно не са подведомствени на административните съдилища.
Съдебният състав е приел, че така подаденият протест следва да бъде оставен без разглеждане, а образуваното съдебно производство – прекратено. Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.