Кметът и председателят на ОбС посрещнаха новия митрополит Киприян в Стара Загора

Митрополит Киприян бе придружаван от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, общински съветници, миряни и духовници посрещнаха на площада пред катедралния храм „Св. Димитър" новия Старозагорски митрополит Киприян. Тържествената церемония започна с изпълнение на патриаршеския катедрален хор “Св. Александър Невски”, под диригентството на доц.Димитър Димитров.
“Днес е празник за Старозагорската епархийска църква, за нейния новоизбран архипастир, за благочестивия клир и православно изпълнение. Аз и моите придружители-пратеници на Негово Светейшество Българския патриарх и Св. Синод, бяхме щастливи да почувстваме тържествената и братолюбезна атмосфера на това празненство още при навлизане в пределите на Старозагорския диоцез”, заяви във встъпителното си слово новия владика. Преди да дойде в Стара Загора, той беше посрещнат на границата на старозагорска епархия, в казанлъшкото с. Осетеново, а след това се поклони в храма „Св. Богородица" в Казанлък.
Митрополит Киприян бе придружаван от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който в периода септември-декември 2016 г. организира и проведе епархийския избор на двамата кандидат-митрополити за Старозагорската епархия. Той бе натоварен от Св. Синод да въдвори новоизбрания Старозагорски митрополит.
“Избирането ми за Старозагорски митрополит всякога ще ми напомня евангелското слово: "Комуто е много дадено, много и ще се иска. По силата на това правило и вие оправдано ще искате от мен много неща... „не ще дам сън на очите си и дрямка на клепките си” /Пс. 131:4/, за да изпълня своето свещено посланичество, а именно да запазим чиста православната ни вяра, да запазим чиста българската земя, да запазим милата ни родина от всякакви зли обстоятелства, нашествия на чуждоземци, междуособни войни, бедствия и всичко, което смущава нашата душевност и устременост по Всеподателя Бога, за да опазим огромното ни наследство, завещано от нашите прадеди, да запазим целостта на обичната ни родина, в която винаги да се разгаря огънят на братообичността и нека Бог благослови тези наши трудове!” каза още в словото при интронизацията си митрополит Киприян. Той пожела на миряните, изпълнили площада “крепко здраве, духовна бодрост, много радост и щастие, благи плодове и успехи във всяко добро дело.”
След като се поклониха на гроба на бившия старозагорски митрополит Панкратий в двора на катедралния храм "Св. Димитър", официалните лица и владиците влязоха в храма за тържественото богослужение.
Днес сутринта новият старозагорски владика отслужи в катедралния храм „Св. Димитър" първата си тържествена Света литургия.