„Синя стая” създаде съдът в Горна Оряховица със свои сили и средства

Животът

20-12-2016, 09:07

Снимка:

Районен съд Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриването на специализираното помещение е на 27 декември

На 27 декември 2016 г., от 11:00 часа в Районен съд – Горна Оряховица ще се открие специализирано помещение за  разпити и изслушвания на деца от специално подготвени неутрални психолози, социални педагози и социални работници на деца – жертви на насилие, или престъпление. Специализираното помещение се използва и при изслушване на деца от съда в гражданското съдопроизводство.

Така наречената „синя стая” е изградена по инициатива на съдии от Районен съд – Горна Оряховица, със средства от бюджета на съда и личния труд на съдии и съдебни служители. Районен съд – Горна Оряховица благодари на децата от детска градина „Ален мак” – Велико Търново, с чиито рисунки е украсена стаята.

Специализираното  помещение „синя стая” представлява уютна и приветлива стая,  с която целим да създадем дружелюбна обстановка при изслушване, или разпит на детето, за да може то по-леко  да премине през съдебната процедура, в която се налага да участва, казват съдиите.  Създадена е непосредствена видео връзка със съдебна зала в Районен съд- Горна Оряховица, където при  разглеждане на наказателни дела се помещава съдебния състав, прокурор, защитник и подсъдим, за да се избегне непосредствения контакт между  жертвата и извършителя. С последното се цели избягване на риска от сплашване и отмъщение, гарантира се защита на психиката на децата, а изслушванията и разпитите на деца в специализирани помещения са адаптирани към  техните потребности.

Децата, заедно с жените, хората с увреждания, жертвите на домашно насилие, жертвите на насилие, основано на пола и др., са уязвими. Необходимо е  участието им в съдебните процедури да се основава на техния най-добър интерес, на правото на детето да бъде чуто, да се изслуша в дружелюбна обстановка, да се осигури правото му на сигурност и защита, както и на правото му да бъде информирано за неговите права по подходящ начин. За децата жертви се счита, че имат специфични нужди от защита поради уязвимостта им към вторично и повторно виктимизиране, сплашване и отмъщение.

Необходимо е участието  на децата, жертви на насилие или престъпление,  да се осъществява в специализирани помещения, за да не се допусне контакт между детето и насилника, или извършителя. Това ще намали или елиминира риска от  вторична виктимизация. Чрез разпит  в специализираното помещение  се цели провеждане на минимум изслушвания, или разпити, които да  бъдат използвани последствие  от съда при разглеждане на наказателното производство, както и осигуряване на бързина  при приключването му. По този начин се цели да се намали, или избегне риска от  повторна виктимизария. В специализираното помещение се изготвя звукозапис и видеозапис, който се използва в цялото наказателно производство, без да се налага повторен разпит на детето във всяка една фаза или пред  всяка инстанция. Същевременно за охраняване най-добрия интерес на детето и участието му в съдебните процедури, разпитите  в наказателното производство се провеждат от специално обучени професионалисти.