Владимир Николов: Работим активно по организацията на Световното първенство през 2018-а

Надявам се през следващите месеци работата да бъде все така ползотворна

Станаха ясни трите града в страната, които ще бъдат домакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018-а година. София, Варна и Русе ще приемат мачовете от най-големия международен форум. За първи път в историята две държави ще посрещнат шампионата, като България отново ще работи с Италия. Двете страни вече впечатлиха световното волейболно семейство с перфектната организация на Евроволей 2015.  


Ето и какво каза в интервю за сайта на Българската федерация по волейбол volleyball.bg генералният секретар Владимир Николов:

-Защо избрахте София, Варна и Русе за домакини на Световното първенство?

-София с присъствието на „Арена Армеец“ не е нужно да бъде коментирана. Към днешна дата това е най-доброто съоръжение, което събира най-много хора и се намира в най-големия град. Варна е домакин на българския волейбол в последните 13 години. Винаги, когато отборът е бил там се е чувствал като у дома си и е играл добре. Не само мое мнение е, че Варна има най-волейболната публика. Именно затова Управителният съвет на федерацията реши двубоите от Световната лига през 2017-а година да се играят във Варна, за да се направи един реверанс към привържениците там, тъй като за нас феновете са изключително важни.

Останалите градове, които се обсъждаха бяха Русе, Пловдив и Бургас. Бургас отпадна първи като възможност защото към момента не е ясно дали залата ще бъде изградена в срок. Така в борбата остана Пловдив и Русе. В Русе срещнахме пълно разбиране от страна на местната власт и бизнеса и затова се спряхме на „Булстрад Арена“, която вече е лицензирана за мачове от европейско ниво. Тя е лицензирана и от FIVB за срещите на женския национален отбор от световното Гран при през следващата година, които ще бъдат един своеобразен тест за ръководството на залата и феновете на града. Убеден съм, че те ще покажат своята съпричастност към волейбола.

-Къде ще играе българския национален отбор?

-По всяка вероятност българският национален отбор ще започне участието си във Варна и при добро развитие на нещата ще продължи мачовете си от втората фаза в София. Към момента това все още не е сигурно, защото първо трябва да бъде предложено и гласувано на Управителен съвет.

-Как ще продължи работата по организацията на Световното първенство в бъдеще?

-В последните два месеца работим активно по организацията на Световното първенство. Надявам се през следващите месеци работата да продължи да бъде все така ползотворна и да имаме още новини за жадните за волейбол фенове в България.