Присъединяваме се към програмата на НАТО за ранно предупреждение и контрол от въздуха

Политика

28-12-2016, 12:46

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Главният одитор на НАТО Ив Шанделон е намерен мъртъв

Програмата NAEW&C е част от съвместното многокомпонентно разузнаване и наблюдение, което е приоритетна способност в рамките на Пакта

Правителството одобри присъединяването на България към оперативния бюджет на програмата на НАТО за ранно предупреждение и контрол от въздуха (NAEW&C), считано от 1 юли 2017 г.
Стратегическият обхват на НАТО изисква изграждането на способности и стратегическа инфраструктура, необходими за изпълнението на трите основни задачи на Алианса – колективна отбрана, управление на кризи и кооперативна сигурност. Участието в многонационални програми и инициативи в рамките на НАТО е символ на солидарността и справедливото разпределение на тежестта при изграждането и поддържането на колективни способности.
Програмата NAEW&C е част от съвместното многокомпонентно разузнаване и наблюдение, което е приоритетна способност в рамките на Пакта. Към момента в нея участват 17 страни-членки. С присъединяването си България ще допринесе за колективните усилия за гарантиране на общата отбрана.