Ремонти на междублокови пространства, сгради и улици – приоритетни на Община Стара Загора за 2017 година

Със собствени средства ще бъде завършена започнатата реконструкция на залата за борба

Над 5 млн. лв. са предвидените капиталови разходи в проектобюджета на Община Стара Загора за 2017 година, които ще бъдат насочени основно за ремонти на 31 междублокови пространства, сгради и улици в областния град.
Със собствени средства през 2017 г. ще бъде завършена започнатата реконструкция на залата за борба и преустройството ѝ в зала за художествена гимнастика, както и двете автогари – запад и изток.
Основните обекти за реконструкция и изграждане, чието проектиране ще бъде завършено през следващата година със средства от бюджета, са ЦДГ № 2 „Зорница“, залата в Синдикалния дом, преустройството на дарената от Мария Жекова сграда в културен център за даровити деца, продължението на ул. „Христо Ботев“, изработването на ПУП за част от кв. “Железник“ и др.
През 2017 г. са предвидени основни ремонти на детски градини, училища и физкултурни салони, улично осветление, на закритата лекоатлетическа писта, кметства и читалища по селата. Ще бъдат изградени системи за видеонаблюдение, детски площадки, нов гробищен парк в с. Богомилово, поливни системи и облагородяване на парк „ Бранителите на Стара Загора“. Заложено е и създаването на ОУП и ПУП за кв. „Бедечка“.
Проектобюджетът на Община Стара Загора за 2017 г. възлиза на 98 593 хил. лв., като за местни дейности са предвидени близо 45 млн. лв., а останалите над 53 млн. лв. са за делегирани държавни дейности. Това съобщи снощи по време на проведеното публично обсъждане главният финансист Цанка Ганева.
За благоустрояване на градската среда, ремонти на 4 училища и две детски градини, втората фаза на транспортния проект, изграждане на нови социални жилища и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на редица сгради ще бъдат насочени над 52 млн.лв., които общината ще получи по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Ремонтите на образователната инфраструктура включват СОУ „Железник“, ЕГ „Ромен Ролан“, СОУ „Иван Вазов“, IX ОУ „Веселин Ханчев“, ОДЗ „Звездица“ и ОДЗ „Звънче“. Във втората фаза на проект „Зелена и достъпна среда“ ще бъдат обхванати площадното пространство пред общината, пешеходната зона по бул. „Цар Симеон Велики“ и благоустрояването на парк „М. М.Кусев“.
Мерки за енергийна ефективност ще бъдат въведени в сградите на ПГВМ „Иван П. Павлов“ и Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“, както и за многофамилни, административни и обществени сгради.
До края на 2016 година са погасени кредити за над 1,1 млн.лв. за плащания по главници, Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ и програма „JESSICA“. До 5 млн. лв. ще бъде поетият нов дълг, предвиден за мостово финансиране на проекти, изпълнявани с европейски средства, съобщи още Цанка Ганева.
В общественото обсъждане участваха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, председателят на ОбС Емил Христов, общински съветници, представители на общинската администрация, медиите и др.