Московски: АПИ, ДАИ и МВР ще контролират трафика при очаквания тежък снеговалеж

Информирали сме с имейли всички асоциации на превозвачите да вземат предвид очакваното усложняване на обстановката

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е взело всички необходими мерки, за адекватна реакция при усложнена ситуацията, заяви министър Ивайло Московски.

Освен по шосейните пътища, помислено е за жп и водния транспорт. Той съобщи, че допълнителни екипи са осигурени от Националната компания железопътна инфраструктура и от Транспортното строителство и възстановяване. Тяхната основна задача ще е бързото възстановяване на евентуалните щети по контактната мрежа на жп-транспорта, причинени от силен вятър или паднали дървета и клони. В пристанищата е осигурена готовност да се подпомага с допълнителна техника. „Надявам се при много усложнена обстановка, до часове да можем да реагираме“, каза министърът. Той обясни, че са проведени разговори с ръководителите на мобилните оператори, които са декларирали, че всички техни станции са снабдени с резервни батерии и генератори на дизелово гориво. Осигурени са и химикали за незамръзване на горивото. В случай на необходимост те са в състояние да осигурят и връзка от сателит.

Министър Московски подчерта, че екипи на АПИ, ДАИ и МВР ще осъществяват контрол по трафика, основно на тежкотоварни автомобили. „Призовали сме ги максимално да ограничат движението си от четвъртък до неделя. Само в най-належащи случаи да предприемат пътуване и то с добре подготвени машини, гуми, гориво и оборудване. Информирали сме с имейли всички асоциации на превозвачите да вземат предвид очакваното усложняване на обстановката и е хубаво да се въздържат, ако не е крайно належащо, от пътуване на тежки превозни средства“.