Изчислиха колко трябва да изяде ситски лорд за да произведе мълния

Ако ситите живееха в нашата реалност им трябват два милиона бургера за една мощна гръмотевица

Почти два милиона големи хамбургери трябва да изяде господарят на ситите император Палпатин от епичните "Междузвездни войни" за да изстреля мълния по човек, това са установили британски учени пише Journal of Physics Special Topics.

В киноепопеята император Палпатин и някои други ситски лордове са в състояние да изстрелват поразяваща мълния от пръстите си, превръщайки "Силата" - крайъгълен елемент от митологията на тази фантастична вселена. Ако се вярва на киноманите, мълнията може да удари на разстояние от около 10 метра и да убие джедай или обикновен човек.

Джеймс Мур от британския университет в Лестър и неговите съмишленици, поставят един важен въпрос: От къде ще се намери изразходваната енергия за подобна мълния, ако "силата" и господарите на ситите съществуват в реалността?

Мур и колегите му предполагат, че мълнията на ситите трябва да се образува по подобен начин както при змиорките, скатовете или някои щамове бактерии, които преобразуват енергията в електричество след хранене .

Следвайки тази идея, британските физици изчислили колко енергия ще трябва да изразходи един джедай, минал на тъмната страната на "силата", за да изпрати достатъчно мощна мълния по човек от разстояние на няколко метра. 

Дори и на разстояние един метър на тъмният лорд ще му трябват около 100 милиарда килокалории енергия за да създаде въздействаща мълния, а за разстояние от 10 метра, тази цифра би нараснал до 3000 милиарда ккал.

Това е астрономическо количество енергия по стандартите на човешкото тяло - например, един хамбургер съдържа 550 калории енергия. Съответно, "истински" сит ще трябва да изяде около 1,85 милиона бургери за да изстреля една мощна мълния. Съответно, много малко вероятно е тялото да може да предостави на ситите достатъчно енергия за производството на мълния, без каквито и да било други сили, заключават британските учени.