Министър Лиляна Павлова: Пътищата към всички областни центрове и главните проходи са отворени

Няма бедстващи хора, благодаря на всички институции и граждани, каза тя

Няма бедстващи хора, благодаря на всички институции и граждани. Пътят до всички областни центрове вече е отворен, работата на екипите продължава. В 6 ч тази сутрин е отворен и последния път - Варна-Добрич. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг тази сутрин.

Главните проходи също са отворени за движение. Остава да се пробие Ришки проход, като усилията са насочени това да стане до края на деня.

Най-сложна все още остава ситуацията в Добрич, Силистра и в Шуменско. Причината е силният вятър и снегонавяванията.

В момента специализираната техника на пътните управления и на военните е съсредоточена за разчистване на пътищата към общинските центрове и възстановяване на електричеството на населените места без ток. Очакваме подкрепа от военните, за да окажем съдействие на екипите на „Енерго Про”, защото още има около 90 населени места без ток, уточни Лиляна Павлова. Очаква се спиране на вятъра в следобедните часове, което ще даде възможност да бъде мобилизирана летателна техника и да бъде установено кои точно далекопроводи да аварирали и повредите да бъдат отстранени.

Министър Павлова благодари на екипите на всички институции, които работиха през цялата нощ за разчистване на пътищата и за изваждане от преспите на закъсали автомобили. Тя благодари и на гражданите, които се съобразиха с призивите да не пътуват, да са внимателни и да спазват наложените забрани. Тя посочи единични случаи на закъсали шофьори, които не са се съобразили с ограничения.

През нощта от преспите е изваден автобус на туристическа фирма с японски туристи, който е навлязъл в забранен за движение участък от пътя I-2 Шумен – Разград през три табели за затворен пътен участък и е изложил на опасност живота на 40 души. Сезирали сме компетентните органи и очакваме на тази туристическа фирма и този водач да бъдат глобени, каза министърът.

На брифинга в АПИ главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ разказа и друг случай - лидер на организация, който е затънал в преспите на път III-112 Монтана - Добри дол отново заради неспазване на ограничение, който е държал да бъде спасен лично от председателя на пътната агенция. Спасителната техника е още в преспите. Той благодари от своя страна и на доброволци от Червен кръст, които помагат на хората с храна, напитки и разговори с тях.