Лиляна Павлова: Апелираме да не сe предприема пътуване в тъмните части на деня

Заради усложнената обстановка се спира движението на автомобили в Североизточна и Източна България

В Агенция „Пътна инфраструктура“ се състоя извънреден брифинг след оперативно заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в Агенция "Пътна инфраструктура, с което участва и министър-председателят Бойко Борисов. В брифинга участие взеха вицеприемиерът и министър на вътрешните работи (в оставка) Румяна Бъчварова, министрите на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и на енергетиката Теменужка Петкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР главен комисар Николай Николов, началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и на земеделието Георги Костов, изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов и др.

"Проведохме удължено заседание на щаба заради усложняване на ситуацията. Бяхме в непрекъсната връзка с областните управители, защото имаме усложняване на обстановката  в цялата страна“, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи (оставка) Румяна Бъчварова. Тя посочи, че до момента, по прогнозите на БАН, при тази сложна обстановка са предприети навременни превантивни мерки, благодарение на които в страната няма бедстващи граждани и загинали.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова потвърди, че в последните часове ситуацията в страната се е влошила и усложнила. "В Централна и Източна България ситуацията не само се влоши от гледна точка на обилните снеговалежи, но поради ураганния вятър се наложи да предприемем драстични мерки. Цялата републиканска пътна мрежа е затворена за тежкотоварния трафик с изключение на магистралите в Южна България - „Люлин“ и „Струма“, София-Калотина и АМ „Тракия“ до п.в. Зимница в област Бургас“, информира министър Павлова.  Затворени са изцяло за движение всички проходи, с изключение на „Петрохан“, който е отворен за леки коли. “Връзката между севера и юга е затворена, с изключение на Петрохан“, каза още Лиляна Павлова. Затворени са всички пътища в областите Бургас, Варна, Добрич, Търговище и Шумен, както и частично в Разград“, заяви още  Павлова.

"Апелираме всички граждани и пътуващи да не предприемат пътуване в тъмните части на деня. Ураганния вятър е много силен. Техниката на гражданска защита също не може да върви и имаме преустановено движение“, добави тя. По думите й има пълното съдействие и на място са техниката и на военните, и на ПБЗН.  „Те съдействат в момента в област Добрич. Ситуацията в Североизточна и Източна България страната е много сложна“, подчерта още Павлова.  Пътищата в централна и западна България остават отворени за движение за леките превозни средства, с изключение на проходите. „Най-рано в сутрешните часове ще дадем информация къде и кои пътища ще могат да бъдат отворени“, информира още министър Павлова.

78 населени места с близо 24 356 абонати са без ток, стана ясно от думите на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на извънредния брифинг. Най-много абонати без ток има  на територията, обслужвана от EVN – над 201 хил.души, с  64 населени места. на

"Причината е наличието на ураганен вятър“, каза тя. Министърът на енергетиката заяви, че 75 екипа работят по отстраняване на авариите и допълни, че са в тясна комуникация с АПИ, „Гражданска защита“ и армията. „Екипите са на място, работят колегите по отстраняване на авариите“, посочи министър Петкова. По думите й работата на щаба до момента дава необходимите резултати.

Заместник-министърът на здравеопазването(в оставка) Ваньо Шарков докладва, че към момента няма необслужени адреси, подадени към спешна помощ. „Да, със закъснение, но ги изпълняваме със съдействие на АПИ и на военните. Призоваваме шофьорите за разбираме на екипите на спешна помощ“, подчерта той.

В момента няма бедстващи хора по  заснежените пътища, информира гл. комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" . Извършени са две операции на територията на област Добрич -  в село Дропла, където в преспите са закъсали 20 леки автомобила и два микробуса с общо 40 човека, които са изведени. Няма опасност за тяхното здраве", увери Николов. Другата операция е била в село Рогозина, Добричко. "Два микробуса и 10 леки автомобила с 19 човека са изведени също.  "Продължават всички наши екипи да имат пълна готовност за реакция през нощта", увери гл. комисар Николов.

Пешеходец е загинал при пътен инцидент в района на 135 км на АМ „Тракия“, съобщи комисар Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция“ по време на брифинг в АПИ.“В  тази тежка обстановка моля гражданите да преценяват къде се движат пеша, защото не е редно на магистралата да има движещи се пешеходци“, призова комисарят. Той допълни, че през изминалите два дни имаше изключително малко пътнотранспортни произшествия с леко ранени граждани. Броят на пътнотранспортните произшествия е намалял значително и усилията на полицейските служители са насочени предимно към това да спират движението в участъците, в които се взима решение да бъдат затваряни, както и да подпомагат почистваща техника. Нека водачите на тежкотоварни автомобили да изчакват спокойно, без да назрява напрежение.

Пътищата са затворени, няма на къде да продължат. Полицейските екипи са там, за да гарантират, че те няма да се движат и да стигнат там, до където са тръгнали“ призова още комисар Рановски.
"Ще продължим почистването на улиците и булевардите в столицата през цялата нощ“. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По думите й през последните часове обстановката в столицата е била усложнена заради силния снеговалеж и сериозния трафик. Тя уточни, че на терен са над 120 машини, които почистват и обработват.