Ивелин Попов: Чужбина и съпругата ми ме научиха да съм по-умерен

За Лудогорец е добре да има силни клубове като ЦСКА и Левски

Футболист номер едно на България за изминалата година Ивелин Попов се върна на старта на кариерата си и как премина тя във Фейенорд, Левски и Газиантепспор, както и защо не се стигна до трансфера му в Блекбърн.

Той сподели и защо според него някои момчета свършват на ранна възраст с футбола и се превръщат в "лекета". Той сподели мнението си в предаването "Домът на футбола" по Диема Спорт.

"Чужбина и съпругата ми ме научиха да съм по-умерен. Навън видях как живеят и тренират големите звезди и това ме накара да се замисля дали ще тръгвам по правилния път, или ще живея по наклонената плоскост. Това се случи с излизането ми в Турция."

"Не се случиха нещата с Блекбърн, обадиха ми се от Турция и ме попитаха дали искам да отида там. Гриша Ганчев пита дали искам да изчакам, но аз не исках и отидох в Газиантепспор."

"Отидохме в офиса на Блекбърн, три часа минах прегледи, там чакаха един нападател да продадат, но затвори прозорецът. Казаха ми, че след 6 месеца ще ме вземат. Стиснахме си ръцете, но казах, че искам да отида другаде, тъй като щом не са се случили нещата, значи не е трябвало. И така отидох в Турция."

"Може и, ако на 22-23 години бях направил трансфер в Англия, може би щеше да е по-различно, но тръгнах на Изток. През годините съм имал варианти за Англия, но мисля, че това не беше моята дестинация."

"Бандаловски имаше договор с първия отбор на Фейенорд, аз бях на проби. Одобриха ме, харесаха ме, заминах. Но имаше закон тогава, че ако нямаш 18 години, някой от родителите ти трябва да работи в Холандия и не се получиха нещата. Останах там да тренирам, но си рекох, че щом няма да играя, а само ще тренирам, по-добре да се върна."

"По-ранното излизане навън е по-добрата крачка за младите. Когато ми дойде офертата, не съм мислел и да избирам. Приемам и отивам да играя футбол. Мечтите ни като деца винаги са били да играем футбол. Почнеш ли да си търсиш оправдания, значи не вярваш в себе си."

"Нишката се къса, когато откажеш 1-2 оферти, а тогава за клуба ти и добре, и зле. Зле е защото няма да вземат пари за теб, а добре, че един силен футболист остава в отбора. Но така ставаш на 28-29 години и си оставаш тук. И после се питаш защо не си приел тази оферта отпреди години."

"Направи ми впечатление, че Петко Христов е скромно момче, добре се изказва. Само можем да му пожелаем успех. Нека тренира повече, да слуша треньорите си, няма да му избягат дискотеките и заведенията. Нека на първо място да е футболът, за всичко има време."

"При подрастващите до едно ниво сме по-добре от Турция и Русия. Но понякога се къса нишката, даже доста често. Във възрастта между 15 и 18 години те не са ориентирани накъде да тръгнат, гледат само хубавата страна на футбола - колата и парите. На терена обаче стават лекета и се къса нишката. "

"Когато съм бил в Левски, ние бяхме наборът с най-много футболисти - самодисциплина и живот с футбола 24 часа, така успяхме. Като видиш, че някой приятел те подхлъзва, ще се усетиш и трябва да влезеш в релси", сподели Попето.

Той говори и за случващото се в българския футбол, който следи отблизо.

"Гриша Ганчев с каквото се захване, ще го направи със сигурност. За последните 20 години той е продал най-много футболисти. Спечелил е много от футбола, инвестира обратно в него. Стига да е наред юридически с ЦСКА, моделът на Литекс ще проработи там."

"По принцип в Лудогорец се инвестира най-много, но и за тях е добре да има силни клубове като ЦСКА и Левски и другите. Те имат нужда от реална и истинска конкуренция."

"Гледам доста български мачове, когато имам време. Има доста мачове, които ми харесват, както и такива, които не ми харесват. Лудогорец в Шампионската лига направи хубави мачове, например."

"Камбуров го помня от 2005 г., той винаги си е бил голмайстор, този негов нюх към гола не се забравя. Не мисля, че на 35 години е ветеран. Има силни хора на тази възраст, има можещи и неможещи."

"Щом един отбор като Лудогорец влиза два пъти в Шампионската лига и веднъж в Лига Европа, значи на някои места у нас се работи правилно. Ако и на повече места се работи така, нещата ще бъдат розови. Не забравяйте, че Левски и ЦСКА имат много повече публика."

"Левски ми е непонятно защо няма фенове на стадиона, вървят втори сега. Имаше един урок към отбора, казваше им се, че ние сме Левски и трябва да побеждаваме. Дано този урок им влезе в главите на играчите, за да покажат повече дух и характер. По принцип не побеждава по-добрият, а този, който иска повече победата."

"Рано ми е да приключвам, но защо не в края си да не се върна в България. Ако първенството е прилично и интересно, защо да не се върна. Има време, ако кажа отбор, някои може да се разсърдят. Имам приятели по много отбори на интересни длъжности, може да ми се обадят и да се върна да помогна с опит", завърши Попето.