Ева Паунова: Работете за по-широко участие на младите хора в обществения живот

Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП призова участниците в годишната конференция на Центъра за европейска политика от серията „Лаборатория на бъдещето"

„Работете за по-широко участие на младите в обществения живот, защото вие можете да възродите европейската идея". С тези думи евродепутатът Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП призова участниците в годишната конференция на Центъра за европейска политика от серията „Лаборатория на бъдещето". "Вашето поколение, в по-голямата си част, е израснало в обединена Европа и носите заряда и идеята на европейската интеграция", добави Паунова.

Срещата бе фокусирана върху начините на комуникация и обмена на идеи между политици и граждани. Младежите се интересуваха до каква степен предложенията, генерирани при срещи с граждани, се прилагат реално в политиките. В отговора си българският евродепутат посочи два конкретни примера. Паунова коментира проекта „Моята мечта за България“, на който тя и съмишленици дадоха начало преди две години. „Идеята ни беше да съберем енергията на младите българи по света, да си вдъхнем малко кураж и да погледнем към това, което се случва в България с повече оптимизъм. Искахме едновременно да дадем думата на хора, които трудно я получават, и същевременно да напомним, че една държава може да се развива само ако обществото й вярва, че тя може да е успешна“, заяви Паунова.

„Много от идеите бяха вкарани в нашата работа и в различни програми на политическата сила, от която съм част – ГЕРБ и ЕНП. Към момента планираме следващите стъпки на инициативата, като предстои и стартът на официалната онлайн платформа, която ще събере на едно място всички идеи“, допълни още тя Паунова. Като втори пример Паунова посочи създаването на регионалния консултантски център по ЕФСИ, който ще се намира в България. За него идеята бе родена по време на дискусия с вицепрезидента на Европейската комисия Юрки Катайнен, на която граждани и бизнес представители са споделили, че биха желали да има повече възможности за консултация.

Центърът за европейска политика е високо ценен мозъчен тръст в сферата на европейските политики. Годишната конференция на Центъра бе от серията дискусии „Лаборатория на бъдещето“, където млади активни европейци обменят опит и идеи за развитието на Европейския съюз. Събитието бе открито от Херман ван Ромпьой, почетен председател на Европейския съвет и председател на Центъра за европейска политика.