Бъчварова: Успяхме да финализираме договорите, благодарение на които МВР ще разполага с нови автомобили

278-те службни коли ще бъдат разпределени в Пътна полиция при СДВР и ОДМВР в страната

Министерството на вътрешните работи закупи 278 нови автомобила, с които ще модернизира и обнови служебния си автопарк, и по този начин ще обезпечи работата на полицаите по осъществяване на пътен контрол. На церемония по този повод, министър Бъчварова не скри задоволството си от финализираните договори, благодарение на които МВР ще разполага с нови автомобили. На представянето присъстваха премиерът Бойко Борисов, заместник-министрите на МВР Красимир Ципов и Филип Гунев, директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

"В нормална ситуация на никого това не би направило впечатление, но всички ние знаем какви са битовите проблеми, какви са дефицитите в техническото обезпечаване на МВР и затова смятам, че наистина постигнахме успех в това, че миналата година осигурихме 27 милиона лева. Част от договорите са обезпечени с акредитиви и ще бъдат изпълнени в следващите месеци. Така съвсем скоро МВР ще има нов образ. Надявам се той да даде повече самочувствие на служителите на МВР“, обясни още вътрешният министър. Съгласно изготвеното разпределение, новите служебни коли ще получат отделите и секторите „Пътна полиция“ към СДВР и ОДМВР в страната, както и районните управления и в малките населени места, където дейността се извършва от смесени екипи на пътна и охранителна полиция.

Служебните автомобили са бели на цвят със сини разпознаваеми надписи „Полиция“. Те са оборудвани с всички необходими технически средства за работа на служителите по контрол на пътното движение - средства за радиовръзка, система за постоянно видеозаснемане на пътния контрол (ВПК), която проследява дейността на полицейските наряди, работна станция за отдалечен достъп (РСОД) и таблет. Освен това в колите ще има и мобилни печатни устройства. Чрез тях, заедно с РСОД, полицейските служители ще могат да издават документи на място за установените от тях нарушения по ЗДвП, както и да разпечатват невръчени електронни фишове (ЕФ) и наказателни постановления (НП). Освен това автомобилите са оборудване с всички необходими средства за обезопасяване на ПТП - светлоотразителни конуси, светлинен източник, подаващ мигаща жълта светлина, полицейска лента, ярко оцветена или с успоредни бели и червени ивици, бариера (тип хармоника).

В техническо отношение превозните средства са с пет врати, шестстепенна предавателна кутия и норма EURO – 6 (Европейски стандарт за изгорели газове). Имат повишена защита срещу травми при пътнотранспортни произшествия /осем въздушни възглавници и пердета/. Снабдени са с допълнителен акумулатор за захранване на техническите средства. Разходът на гориво е нисък - 4,7 на л/100 км при градски условия и 3,6 на л/100 км при извънградски условия или общо среден разход от 4,0 на л/100 км.

По време на церемонията министър Бъчварова сподели, че през миналата година финансовото управление в министерството е било добре организирано и така за първи път от много години, МВР приключва с балансирана финансова ситуация. „Последните години държавният бюджет дофинансираше МВР в размер на 240-170 млн. лв. Тази година единствените допълнителни средства, предоставени на МВР, са в размер на 5 160 000 лева, които бяха за тактическо оборудване и основно за Жандармерията. Този резултат постигнахме с по-добро управление и в крайна сметка задълженията, които МВР има към други структури са на практика изчистени. Това означава стабилизиране на системата и всеки един, който дойде и управлява МВР, ще има по-голяма сигурност, а това означава и сигурност за самите служители“.

Министърът отчете, че е овладян спадът на служители. Ако преди 3-4 години имаше по 3-4 хиляди души, напускащи системата, за миналата година те са само 850. Успоредно с това са създадени условия, които да позволят в края на годината да има допълнително 3 хиляди нови служители.

"Нека не забравяме, че се очаква да се видят и ползите от отпуснатите от ЕК 160 млн. евро, основната част от които ще отидат за техническо и комуникационно оборудване на Гранична полиция и дирекциите, които са в граничните региони“, допълни още Бъчварова. Тя припомни, че със средствата, осигурени с последното постановление на Министерския съвет през миналата седмица ще бъдат поръчани още 300 нови автомобила. „Убедена съм, че в края на тази година резултатите ще бъдат много по-добри и образът на МВР ще е доста по-добър. Вярвам, че това е възможно да се случи“, заяви още министър Бъчварова. Това е техника, която се чака от дълги години от колегите от редовия състав, който изпълнява патрулно-постова дейност и следят за спазването на ЗДвП, изтъкна директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски. Автомобилите са не само икономични, но и са оборудвани със съвременни средства за комуникация и проверка на място, добави още той.