Музиката на Кристиан Елзесер за първи път в България с Биг Бенда на БНР

София Лайф

18-01-2017, 07:00

Снимка:

Пресцентър БНР

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студентите за Бюджет 2017 на Столична община

Пиесата е част от авторските творби, които Елзесер ще ни представи

Places and Spaces е озаглавен концертът, на който за първи път в България, младият композитор Кристиан Елзесер ще дирижира Биг Бенда на БНР и ще представи своята музика у нас. Пиесата е част от авторските творби, които Елзесер ще ни представи на 19 януари, четвъртък от 19:30 часа в Първо студио на БНР. За този концерт диригентът на бенда Антони Дончев ще вземе специално участие с импровизации на пианото.
За музиката на младия композитор Антони Дончев смело казва, че е на нивото на най-големите съвременни композитори: „За първи път се запознах с музиката на Кристиан преди 2 години, когато с Биг Бенда имахме концерт с Кърт Елинг. Кърт имаше два аранжимента, направени от Елзасер, и те веднага ми станаха любимите. Кристиан е изключително талантлив и омаквам, че ще бъде една от фигурите, които ще имат изключително присъствие в съвременната музика.“
Едва 33-годишен, Кристиан Елзесер е вече лауреат на международни конкурси за композиция. През 2012 г. неговият албум Seemingly получава награда на Echo Jazz, Германия. Създава още два албума – Rise & Arrive и Flying in Circles, музиката, от които ще прозвучи в Първо студио на БНР. Елзесер композира също филмова музика и за телевизионни програми.

Дирижирал е Биг Бенд оркестри от Германия, Шотландски Национален джаз оркестър, холандския Метропол оркестър, Радио оркестъра на Мюнхен и други. Работи съвместно със световноизвестните музиканти Клаус Долдингер, Винс Мендоса, Кърт Елинг и други. Част от авторските пиеси на Кристиан, с които публиката ще има изключителната възможност да се запознае са Ivan’s song, Above all, Longing и други.