Бойко Борисов в Плевен: Не направим ли "Хемус", този край е загубен (Видео)

Министър-председателят съобщи, че с решение на парламента са гарантирани 2 млрд. лв. за програмата за саниране

"Направихме всичко необходимо парите, които изтичаха от държавата – главно от контрабандата, да ги върнем в бюджета, за да може да обезпечим приоритетите, които правителството си постави. Предполагам, че всички са искали да направят нещо добро – но едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш". Това каза премиерът Бойко Борисов, който в Плевен присъства на подписването на договор за изграждане на интегрирания воден цикъл на Долна Митрополия и Плевен. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Борисов отбеляза значението на опазването на природата за здравето на хората, развитието на туризма и местната икономика. Той посочи, че вече 51 пречиствателни станции са изградени по ОПОС и вече работят, в събота е подписването на договора за съоръжението, което ще обслужва Приморско и Айтос. „Само като си представим какво е текло в българското море, в реките, в подпочвените води, какво е дишал българинът – въобще няма да се запитате защо сме били най-болната нация! Ще видите след година, като стане пречиствателната станция, защо е толкова важно това, което се прави”, обърна се премиерът към плевенчани.

Министър-председателят отбеляза също, че възможността за строителството на екологичната инфраструктура в голяма степен се дължи на еврофондовете. „Има едни тъмни и празни периоди, в които е имало друго управление, със спрени еврофондове. Сутринта ми казаха, че някакво момче от БСП е говорило за еврофондовете. От БСП няма как да знаят как се работи с еврофондове, защото винаги са им били спирани по всички програми”, коментира Борисов. Той изрази очакване, че сега кметовете ще наваксат пропуснатото време, а паузата, наложена от предсрочните избори, „ще бъде кратка и няма да се озовем пак със спрени еврофондове”.

В Плевен премиерът Борисов потвърди, че автомагистрала „Хемус” остава приоритет за управлението на ГЕРБ. „Не направим ли „Хемус“, този край е загубен. Там, където минаха „Струма“, „Марица“, „Тракия“ – не достигат работници за работните места”.

Министър-председателят съобщи, че с решение на парламента са гарантирани 2 млрд. лв. за програмата за саниране. Той даде пример с жилищните блокове в Плевен, които не са пипани от десетилетия и вече са в безобразно състояние. „14 блока почваме сега, само да се затопли времето. Общо са 54 за Плевен, на различна фаза. Просто исках да бъда сигурен, че с решение на парламента ще бъдат гарантирани средствата, за да не си позволи някой да си играе с това. Защото в тези блокове живеят и от БСП, и от ДСП, и от ГЕРБ, и от Атака, и патриоти, и реформатори – всякакви. И това е най-голямата помощ за хората. В градовете, в които от две години са готови блоковете, наполовина са им сметките. Не стига, че е по-красив, но се вдига и стойността на апартамента, ако рече човек да го продава, енергийно ефективен и с по-дълготраен живот. Това е нещо изключително социално… и тук съм съгласен с опозицията, че това е абсурдна социална политика”, каза Борисов.

Много е лесно да се говори, много е трудно да го направиш. Българите сме нетърпеливи, много време е загубено и искаме веднага да стане. Това ще се прави година и половина-две. Но ще се направи. Ако е било лесно, да са го направили 90-та година, да са направили водопроводите, да са направили канализацията, обобщи министър-председателят.