Влажните зони на територията на РИОСВ-Русе са покрити с лед

Дунав

19-01-2017, 12:45

Снимка:

РИОСВ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ледоходът по река Дунав намалява

Това е основната причина водолюбивите птици да са по- малко

Ниските температури са причина за замръзване на голяма част от водоемите на територията на РИОСВ-Русе, които са хранителна база и място за почивка на зимуващите птици. Това е основната причина зa по-ниска численост на водолюбивите птици по време на проведеното тази година 41-ово среднозимно преброяване. 

Експерти на РИОСВ-Русе съвместно с екип на Българското дружество за защита на птиците отчитаха числеността  в 7 преброителни пункта – местността „Стълпище“, пристана на с. Пиргово, четири точки по поречието на река Дунав в гр. Русе и Поддържан резерват „Сребърна“.

 

Най-висока численост е отчетена при видовете каспийска жълтонога чайка – 525,  зеленоглава патица – 361 и голяма белочела гъска -119. Експертите са преброили 56  лиски, 38  кафявоглави потапница, 29 голям и 7 малък корморан.

 

По време на мониторинга са преброени 28 къдроглави пеликана. Птиците търсят храна по река Дунав, тъй като езерото „Сребърна“ е сковано от лед. Заснежена е цялата водна повърхност и прилежащите територии. По време на преброяването в „Сребърна“ са наблюдавани 8 екземпляра от вида ням лебед, целогодишно обитаващи резервата.

 

Данните от преброяването ще бъдат изпратени в Изпълнителна агенция по околна среда.