Легенди на българския спорт поздравиха Йорданка Благоева с кръглата годишнина

Спорт

19-01-2017, 18:40

Снимка:

БОК

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

1,2 милиона лева за футбола от ММС

Йорданка Благоева е бивша световна рекордьорка в скока на височина на открито със 194 см. и в зала със 191 см. и 192 см.

Десетки легенди на българския спорт поздравиха Йорданка Благоева по случай нейната 70-годишнина, съобщава bgolympic.org. Тържеството в Музея на спорта се превърна в ретроспекция и равносметка на богатата и изключително успешна житейска и спортна кариера на една от най-заслужилите наши лекоатлетки и спортни ръководителки.

„Тя беше първата. Тя даде началото на световните рекорди в българската атлетика, за което сме й изключително благодарни. Данчето има огромна заслуга за развитието на българския спорт и на олимпийското движение у нас“, заяви в словото си председателят на БОК Стефка Костадинова, която си припомни как като девойка е получила от Благоева за късмет нейна
фланелка с българското знаме и това й е донесло успех.

„За мен е чест да поздравя лично една от най-великите в българския спорт. Възхищавам се от успехите й, но и от стореното от нея като ръководител. Благодаря й и за това, което направи за нашия град, Благоева бе сред най-авторитетните посланици на София при защитата на
кандидатурата за титлата „Европейска столица на спорта“. Тя и други легенди защитиха нашия проект в Брюксел и бяха причина да спечелим. Вярвам, че ще продължим да работим заедно и след 2018 г., защото виждаме колко много хора увлича тази инициативата „Европейска столица на спорта“, заяви в приветствието си към юбилярката кметът на София Йорданка Фандъкова.

За своите заслуги Йорданка Благоева бе отличена днес с Почетния знак на БОК и на Европейската атлетика, с почетен медал на НСА, с официалния плакет на Столична община, както и с много други награди.

Топли думи към Благоева отправиха още Светла Златева, кметът на Монтана
Златко Живков, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, председателят на БФЛА Добри Карамаринов и др., а зам.-министър Асен Марков прочете поздравителен адрес от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Всички изтъкнаха успехите и заслугите на Благоева като спортист, ръководител и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет.

Йорданка Благоева е бивша световна рекордьорка в скока на височина на открито със 194 см. и в зала със 191 см. и 192 см. Сребърна медалистка от Олимпиадата в Мюнхен1972 и бронзова от Монреал 1976. Участвала е на 4 олимпиади, има десетки победи на големи първенства и турнири. Опредена е за Атлетка номер 1 на Европа за 1972 г. Тя е първата българка със
световен рекорд в атлетиката. След приключване на състезателната си дейност се посвещава на аеробиката, като близо 26 години успехите в този спорт се свързват най-вече с нейното име. В момента е вицепрезидент на Българския олимпийски комитет.