Т. Дончев поиска от Кунева да спре европроекти за наука за 350 млн. лв.

Политика

20-01-2017, 09:12

Снимка:

btv.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В. Симеонов: В парламента се почувствахме унизени от Радев

Според писмото, изпратено в сряда, трябва да бъдат спрени процедурите за изграждане на центрове за върхови постижения в науката и на центрове за компетентност

Две от процедурите по оперативната програма “Наука, образование и интелигентен растеж”, които са на обща стойност 350 млн. лв., да бъдат прекратени. Това е препоръчал вицепремиерът за еврофондовете Томислав Дончев на вицепремиерката и министър на образованието Меглена Кунева. Все още се очаква отговор от просветното министерство какво ще предприемат, обясниха пред “24 часа” от кабинета на Дончев.

Според писмото, изпратено в сряда, трябва да бъдат спрени процедурите за изграждане на центрове за върхови постижения в науката и на центрове за компетентност. Схемата за научните центрове е за 200 млн. лв., а тази за компетентност - за 150 млн. лв. Засега крайният срок за подаване на проектите, обявен от МОН, е понеделник, 23 януари.

Двете процедури са обявени на 22 август 2016 г., но на 30 декември в документите за кандидатстване са нанесени някои съществени промени, става ясно от писмото на Дончев. Те били представени като технически поправки и били достъпни само 5 дни, от които едва 2 работни - до 3 януари 2017 г. Това крие риск от нарушаване на принципа за равнопоставеност, предупреждава Дончев. До редакционното приключване на броя от образователното министерство не казаха дали ще спрат процедурите. Със сигурност щели да отговорят писмено на Дончев.