Поради престъпление по служба и безстопанственост се разследват лица от МВнР

Общество

20-01-2017, 09:54

Снимка:

prb.bg

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Въвеждат се промени в движението поради заснемане на филм в столицата

Данните за образуване на разследването, касаят непровеждането на обществена поръчка от МВнР

На 19 януари Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Данните, оценени като достатъчни и послужили за образуване на разследването, касаят непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.
Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка от МВнР са сключили две споразумения (от 15.01.2016г. и от 22.04.2016г.) с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.
Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки.
От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на външните работи. Освен това от данните по делото е установено, че МВнР не са се възползвали от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване, въпреки, че са имали такава възможност. От това са настъпили щети на МВнР в размер на 148 000 лв.
В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ. Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая. Предстои назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР.
С постановление на ръководителя на СГП е разпоредено разследването да се проведе от следователи от следствения отдел на СГП.
Указан е 2–месечен срок за разследване. .Снимка на Деня

Щрихи от Плевен