Ще се плаща компенсаторна такса, ако шофьорите карат без винетка, реши НС

Общество

20-01-2017, 11:06

Снимка:

bnt.bg кадър

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поради престъпление по служба и безстопанственост се разследват лица от МВнР

Това решиха народните представители, които приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата

Водач, който се е движил по републиканските пътища без заплатена такса за ползване на пътната мрежа - винетка, ще заплаща компенсаторна такса, която му дава право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ. Това решиха народните представители, които приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Размерът на компенсаторната такса ще се определя от Министерски съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство. А основание за заплащането ѝ ще е налице единствено тогава, когато потребител е използвал републиканската пътна мрежа, без да е заплатил законоустановените такси за ползване на пътната мрежа.
Въвеждането се налага заради установените проверки по отношение на транзитно преминаващите пътни превозни средства на територията на страната.

Парламентът въведе годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна винетки.
С приетите на второ четене промени в Закона за пътищата, в зависимост от срока винетките ще бъдат годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна. За превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона, за предназначените за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, както и пътните превозни средства, които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 тона се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки.
За пътните превозни средства, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост се издават годишна, тримесечна, месечна и седмична винетки. Винетките са валидни съответно за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им. При определяне на графичното оформление на винетните стикери задължително се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен