Ще бъдат наложени санкции на фирмите, които не се справиха добре с поддържането на пътищата

Политика

20-01-2017, 17:11

Снимка:

bulgariautre.bg, архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Глоби трябва да има и за общинските фирми, каза министър Павлова

Ще бъдат наложени санкции и глоби на пътноподдържащите фирми, които не се справиха добре със зимното поддържане. Това обяви във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. По думите й глоби трябва да бъдат наложени и на фирмите, които поддържат общинските пътища.  Според нея в края на сезона общините с най-сериозни проблеми по пътищата трябва да преосмислят договорите за зимно поддържане и дори да ги прекратят. 

Министърът увери, че обстановката в страната след снеговалежите от последните дни се нормализира. „Най-тежко бе положението с пътищата в област Бургас, в участъка Карнобат - Айтос. Там екипите ни работиха цяла нощ и успяхме преди обяд да възстановим движението между двата града, както по АМ „Тракия“, така и по пътя Карнобат - Айтос - Бургас през Петолъчката“, обясни Павлова и добави, че по АМ „Тракия“ за посоката Бургас - Карнобат е отворена само една лента и движението е контролирано. Основните пътища от  републиканската пътна мрежа и планинските проходи на страната са отворени изцяло за леко и тежкотоварно движение. В следобедните часове се възстановява движението и по най-малките, третокласни пътища в областите Силистра, Разград и Пловдив. „Ситуацията в цялата страна е нормализирана“, категорична бе Павлова. Тя предупреди, че според прогнозите на Българската академия на науките през почивните дни се очакват много ниски температури, а от вторник и нови снеговалежи.  Продължаваме с усилията и мобилизацията, както на Агенция „Пътна инфраструктура“ и поддържащите фирми, така и чрез областните управители с общините за общинските пътища“, увери регионалният министър в оставка.

Министър Павлова съобщи, че глоби ще бъдат наложени на фирмата, която поддържа АМ „Марица“ заради лошото състояние на аутобана при Харманли. „Знаем, че има сериозни проблеми там. Затворен е и граничният пункт, имаме 15-километра колона от ТИР-ве, но въпреки това техниката не е успяла да почисти добре и имаме сериозни критики. Там ще има санкции глоби, както и на други места в страната, категорична бе Павлова. По думите й в края на зимния сезон Агенция „Пътна инфраструктура“ ще направи разбор за поддържането на пътната мрежа в страната и ще стане ясно къде какви глоби ще се наложат. „Същото е и при общините. Очевидно е, че трябва да се налагат по-строги санкции и ако трябва в края на сезона да се преосмислят и прекратяват договори, защото това, което установихме и АПИ, и областни управи, като контрол на областно ниво е, че много фирми декларират машини само на хартия“, каза Павлова. За пример тя даде област Варна, където 5 общини се поддържат от една фирма, която е декларирала техника, но всъщност има само 1 роторен снегорин за всички тези общини и не може да пробие снежна покривка. Заради това масово в региона тези блокирани пътища бяха пробивани и отваряни от Военноморските сили, на които изказвам специални благодарности. Ако не бяха те, в областите Добрич и Варна нямаше да се пробият пътищата, защото техниката на фирмите се повреди и не можеше да запали, обясни Павлова. Според нея и републикански участъци се поддържат от фирми, които не се справят добре, за което ще  бъдат санкционирани.

Министър Павлова допълни, че средствата за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа са в размер на 60 млн. лв. и на този етап няма проблем с финансирането. Тя обаче предположи, че заради утежнената обстановка тази зима поддържането ще е много по-скъпо, тъй като е ангажирана допълнителна техника, има по-високи коефициенти заради обилните снеговалежи и 24-часовия режим, на който работят всички. Количествата сол също са изчерпани на места, като някои от фирмите са вложили около 70% от нужното за целия сезон количество. „Наистина сезонът е по-тежък и ще струва по-скъпо – това показват оценките“, категорична бе Павлова.