Ще има организация на движението поради встъпване в длъжност на новоизбрания президент

Официалната церемония ще се проведе пред паметника на Незнайния воин

Организация на движението във връзка провеждане на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България на 22.01.2017 г. пред паметника на Незнайния воин.
От 08.00 до 19.00 часа на 21.01.2017 г. се осигурява паркирането на туристическите автобуси на паркинга на „Св.Александър Невски”, северната дъга между ул. „Дунав” и ул. „11-ти август”.

От 08.00 часа на 21.01.2017 г. до приключване на мероприятието на 22.01.2017 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на телевизионната техника на Българска национална телевизия на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски”, между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”, до тротоарното пространство.
От 08.00 часа на 21.01.2017 г. до приключване на мероприятието на 22.01.2017 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на телевизионната техника на югозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски”, пространството между храм-паметник „Ал. Невски” и Светия синод.
От 07.00 до 12.30 часа на 22.01.2017 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни, с изключение на автомобилите ангажирани с мероприятието, както следва:
- паркингите на площад „Св. Ал. Невски” и се закрие базарът за художествени произведения;
- пл. „Николай Гяуров”.
От 08.00 до 12.30 часа на 22.01.2017 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки както следва:
- по ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Васил Левски”;
- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- по ул. „11-ти август” между ул. „Врабча” и ул. „Оборище”;
- по ул. „Московска” между ул. „Г.С.Раковски”  и бул. „Васил Левски”;
- по ул. „Дунав” между ул. „Оборище” и ул. „Врабча”;
- по ул. „Париж” между ул. „Московска” и ул. „Врабча”.
От 11.30 до 13.00 часа на 22.01.2017 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и бул. „Цар Освободител”.
Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява постове за контрол и регулиране на движението за времето и на  горепосочените места.

Предприети мерки за охрана на обществения ред и сигурност на предстоящата церемония
Във връзка с обезпечаване на сигурността по време на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България, която ще се състои на 22 януари 2017 г., от 11.00 ч.на площад „Св. Александър Невски“, напомняме:
Проверката на представителите на медиите, отразяващи събитието, ще се осъществява посредством временен КПП,  организиран на ул. „Париж“  и ул. „Шипка“ като крайният час за тяхното пристигане и заемане на местата е до 10.15 ч.  Служителите на Националната служба за охрана ще изискват от тях валидна  журналистическа карта и документ за самоличност.
Не е желателно използването на безпилотни летателни средства (дронове) в района на провеждане на събитието заради съществуващите рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица.
За гражданите, желаещи да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, са определени две места: тротоара на ул. „Оборище“ срещу паметника на цар Самуил и пред главния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Проверката на гражданите ще се осъществява  посредством два пункта: първият пункт ще бъде разположен на ул. „Г.С.Раковски“ срещу паметник „Опълченец“, а вторият – при южния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Крайният час за тяхното пристигане и заемане на местата е 10.15 ч.
Напомняме на гражданите, които  ще присъстват на проявата, че следва да спазват чл. 6, ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и  чл. 23., ал.5 от Наредба № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община, която гласи: „При провеждане на масови прояви на обществени места се забранява:внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата на които би застрашило обществения ред, живота и здравето на присъстващите; забранява се посещението на лица в явно нетрезво или неадекватно състояние, както и ползването на предмети, предизвикващи силен шум.“ Полицейските служители, в рамките на своята компетентност, контролират прилагането на Наредбата и съставят актове на гражданите при установяване на нарушения.
Служителите на НСО ще извършват проверки на предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия, хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им.