Близо 300 души чистят снега от пешеходните зони в Стара Загора

Гражданите и собствениците на магазини, банки, заведения, гаражи, фризьорски салони и други са длъжни да почистят пред обектите си

Близо 300 души почистват ръчно падналия през последните почти две седмици сняг по тротоарите и местата за придвижване на пешеходци в кварталите и централната част на град Стара Загора. 140 служители от звено „Чистота“ почистват около автобусните спирки, тротоарите, болниците, училищата, детските заведения, около големите административни сгради и там, където основно се движат пешеходци по улиците. В парковете и градините снежната покривка от местата за движение се отстранява от 70 служители на общинското звено „Озеленяване и комунални дейности“. Още 80 души се борят с натрупалия сняг и от почистващата фирма „Грийн партнърс“.
Гражданите и собствениците на магазини, банки, заведения, гаражи, фризьорски салони и др., следва също да поемат задълженията си, предвидени в Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на Община Стара Загора, и да се включат в почистването на града от сняг и лед. В Чл.9, ал 2., на приетата през 2015 г. наредба се казва:“ Собствениците, наемателите и ползвателите на недвижими имоти или части от тях, са длъжни да почистват тротоарите пред имотите от сняг и лед, а също така и ледените висулки от сградите. Почистването на ледените висулки трябва да се извършва при осигуряване на безопасността на преминаващите в близост граждани.“ В Чл.62, ал.2, на същата наредба се казва: „Собствениците или наемателите на магазините, заведенията за хранене и развлечения и офисите са длъжни да почистват тротоарите пред обектите си от сняг и лед в течение на работното им време.“
Задълженията на гражданите и юридическите лица в подобни случаи са описани и в заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от 09.11.2016 г. , публикувана на официалната страница на общината.
От общината очакват, че в почивните дни гражданите ще се включат активно в почистването. Препоръчително е снегът да се натрупва на купчини, за да бъде извозван по-късно.