5000 лева за университетски храм дариха Цветан Цветанов и великотърновски депутати от ГЕРБ

Църквата "Свети Евтимий Патриарх Търновски” във Великотърновския университет ще бъде първият храм, носещ името на бележития духовник

5000 лева за довършването на нова църква дариха председателят на Парламентарната група на ГЕРБ  и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и великотърновските депутати от ГЕРБ Клавдия Ганчева и Евгени Стоев.

Църквата „Свети Евтимий Патриарх Търновски” във Великотърновския университет ще бъде първият храм, носещ името на бележития роден духовник, книжовник и църковен предводител от Второто българско царство.

Старт на проекта за изграждане на църквата бе даден през 2003 г., когато ректор на ВТУ бе проф. Иван Харалампиев. При неговото управление храмът бе завършен до груб строеж със средства на ВУЗ-а, на Община В. Търново и от дарители, но после ненадейно начинанието спря.

След 8 години на застой, по инициатива на настоящия ректор на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и с подкрепата на основния дарител - хотелиера Стефан Шарлопов, започва довършване на внушителната сграда. За целта бе обявена дарителска акция, а в петък вечерта се проведе благотворителен бал във великотърновския хотел на бизнесмена, който е възпитаник на ВТУ.

Над 150 човека от цялата страна присъстваха на събитието, показвайки съпричастност към родолюбивата кауза за довършването на храм „Свети Евтимий Патриарх Търновски”. Средства бяха събрани от продажбата на куверти, от провелия се благотворителен търг, както и от дарители, сред които са великотърновските народни представители от ГЕРБ. Общата събрана сума в края на вечерта бе 55 050 лв., а фирми се ангажираха с довършителните строителни работи.

Университетският храм  „Свети Евтимий Патриарх Търновски” ще бъде завършен за Деня на Независимостта.