Роденият в Кюстендил аниматор Теодор Ушев с шанс за "Оскар"

Филмът "Сляпата Вайша" се класира в категорията късометражен анимационен филм.

За "Оскар" ще се бори роденият в Кюстендил Теодор Ушев, който е номиниран за канадската продукция „Сляпата Вайша" по книгата на Георги Господинов, предаде Дарик. Филмът се класира в категорията късометражен анимационен филм.
През 2014 г. неговата анимация Gloria Victoria беше сред десетте късометражни анимационни филма, в първоначалната селекция в надпреварата при гласуването за претендентите за 86-ите награди "Оскар", но не стигна до номинация. Три години преди този успех, Канада отново предложи анимационна творба на Теодор за номинация - това беше филмът му ,,Дневниците на Липсет", обрал овации из цял свят, от Финландия до Япония, от Естония до Франция и Германия. Лентата е за живота на канадския филмов режисьор Артър Липсет, който се самоубива на 50 г. заради депресия
Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 г- в Кюстендил. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1995 г. в специалност Графичен дизайн в Художествената академия.
В България е известен главно с театралните си афиши от 90-те.
Понастоящем живее в Монреал, Канада и в кинофестивалите, в които участва, представя тамошния Национален филмов борд. Неговите анимационни творби - късометражните филми „Тауър Бауър" („Tawer Bawher", 2005), по музика на Георгий Свиридов, детският „Царица" („Tzaritza", 2006) и „Човекът, който чакаше" („The Man Who Waited", 2006), по текст на Кафка - спечелиха множество призове по света. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала, френският  министър на културата Орели Филипети казва: "Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013, дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран." От 2010 преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.