Мария Габриел: Не трябва да губим от поглед Средиземноморието и през 2017г.

Стабилност в региона на Средиземно море означава по-голяма сигурност за европейските граждани

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) беше домакин на първата за годината работна среща с посланици към ЕС на държави от Средиземноморския регион. Срещата е продължение на установената от нея традиция за регулярни дискусии два пъти годишно с посланиците от този съседен регион, от чиято стабилност до голяма степен зависи сигурността на Европа. В срещата участваха и представители на Европейската служба за външна дейност, ръководена от Върховния представител на ЕС Федерика Могерини.

 

В основата на дискусията беше оценка на напредъка през 2016 г. в прилагането на политиката на ЕС за Средиземноморието и адресиране на предизвикателствата за 2017 г. В резултат участниците в срещата се обединиха около програма за конкретни действия през настоящата година по теми, които са общи предизвикателства за ЕС и страните от Средиземноморието: сигурност и стабилност, устойчиво икономическо развитие, управление на миграцията, перспективи за младите хора, борба с тероризма и радикализацията. Мария Габриел постави силен акцент и на програма „Еразъм +“, подчертавайки необходимостта от мобилизация за насърчаването ѝ като инструмент за обмен, знания и мир. Тя отбеляза като неотложна цел създаването на перспективи за младите хора от Средиземноморието, което ще послужи като превантивна мярка срещу нелегалната миграция и радикализацията.

 

Ник Уескот, генерален директор за Близкия Изток и Северна Африка в Европейската служба за външна дейност, очерта четири приоритета в политиката на ЕС за Средиземноморието, които изискват конкретни действия: стабилност в Сирия, мир в Близкия Изток, борба срещу тероризма и засилено сътрудничество. В Брюксел предстои конференция на високо равнище относно положението в Сирия по инициатива на Върховния представител на ЕС.

 

„Стабилност в региона на Средиземно море означава по-голяма сигурност за европейските граждани. Ето защо политиката на ЕС за региона трябва да бъде с акцент върху предотвратяването на конфликти и преодоляването на първопричините за нестабилност в южното ни съседство. Нужно е да увеличим усилията си, в тясно сътрудничество с държавите от Средиземноморието, за разрешаване на настоящите кризи и постигане на дългосрочни решения.  Това е в наш взаимен интерес.“, коментира зам.-председателят на Групата на ЕНП за евро-средиземноморските отношения Мария Габриел.